Conform unui raport recent publicat de tokeninsights „Raportul anual al industriei exchange de criptomonede pe anul 2019”, volumul anual de tranzacționare pe piețele spot a fost de 13,8 trilioane de dolari. La această valoare se adaugă cele 3 trilioane de dolari în instrumente derivate.

Deși la nivel mondial există peste 300 de exchange-uri cripto, 40 dintre acestea au fost responsabile pentru 82% din volumul întregii piețe.

Dintre cele 40, cele mai populare la nivel mondial sunt (în ordine alfabetică) Binance, Bitfinex, Coinbase și Kraken.

In Romania, conform sondajelor si analizelor facute de revista noastra, cele mai populare exchage-uri cripto sunt LDV Bank si vTrader.

Cele mai populare exchage-uri cripto din Romania

LDV Bank

Lansat în 2017, LDV Bank oferă posibilitatea de achiziționare a BTC și ETH cu euro sau lei. Site-ul este realizat folosind tehnologii de ultima generatie, hostat intr-o solutie de cloud entreprise-grade, iar accesul SSL este garantat printr-un certificat cu validare extinsa semnat DigiCert Inc.

Fiecare client are wallet pt EURO, BTC și ETH pe care le poate gestiona cu ușurință, iar platforma nu percepe taxe de tranzacționare.

În octombrie 2019, LDV Bank a lansat și Crypto Spots, locații unde publicul poate cumpăra și vinde instant Bitcoin și Ethereum prin intermediul caselor de schimb valutar clasice. Serviciul dorește să sprijine utilizarea criptomonedelor prin facilitatea schimburilor fiat-to-cripto.

În prezent, există patru locații Crypto Spots, trei în București și unul în Craiova.

Deschide un cont gratuit la LDV Bank si testeaza platforma.

vTrader

Platforma vTrader oferă suport pentru șase criptomonede – Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Monero și Dash. Acestea pot fi achiziționate cu euro (prin transfer bancar) sau utilizatorii își pot alimenta portofelele cu USDT, BTC și Ethereum.

Platforma are mai multe layere de securitate pentru a asigura siguranța clienților, fiind protejată de atacuri DDoS și Spam, folosind serviciile oferite de cloudflare.com și Google reCaptcha. Datele clienților sunt ținute pe o bază de date cu acces extrem de limitat din exterior pentru a preveni furtul lor. De asemenea, fondurile în criptomonede sunt stocate în cold-wallet-uri, ale căror chei private nu se află pe server.

În ianuarie 2020, vTrader a lansat și o aplicație mobilă similară cu Revolut care oferă posibilitatea de a face schimburi de criptomonede rapide şi gratuite între prieteni. În plus, versiunea mobilă oferă opțiunea de vizualizare a wallet-urilor şi cea de depunere şi retragere euro. Se pot transfera sau solicita criptomonede de la contactele din telefon cu comision 0, inclusiv swap-uri (de exemplu, se solicită ETH contra BTC).

Deschide un cont gratuit la vTrader si testeaza platforma.

Cele mai populare exchage-uri cripto internationale

Binance

De la înființare, platforma a crescut exponențial, ajungând unul dintre cele mai populare exchage-uri cripto din lume. Binance este considerată ca fiind platforma cu cea mai mare lichiditate și oferă tranzacționare cu peste 200 de criptomonede. Din motive de reglementare, există platforme separate pentru utilizatorii din SUA și cei din Singapore.

Compania are sediul în Hong Kong, iar serviciile sale sunt disponibile pentru toate țările. În ultimul an, Binance a integrat o serie de valute locale, ceea ce simplifică procesul de cumpărare a criptomonedelor.

În plus, Binance a introdus SAFU (Secure Asset Fund for Users), care stochează separat 10% din taxele de tranzacționare sub forma unui fond de asigurare în caz de hack. Decizia s-a dovedit una înțeleaptă, pentru că platforma a suferit un incident de acest tip în mai 2019, dar a acoperit toate fondurile pierdute folosind fondul SAFU.

Deschide un cont gratuit la Binance si testeaza platforma.

Bitfinex

Unul dintre cele mai vechi exchange-uri de pe piața cripto este Bitfinex. Acesta oferă o platformă completă de tranzacționare spot pentru active digitale și criptomonede majore, inclusiv Bitcoin, Ethereum, EOS, Litecoin, Ripple, NEO, Monero și multe altele. Bitfinex oferă de asemenea servicii de marging trading printr-un sistem de finanțare peer-to-peer.

Datorită instrumentelor sale profesionale de tranzacționare și graficele pe care le pune la dispoziție, Bitfinex a devenit platforma preferată a traderilor profesioniști.

Ca dezavantaje, Bitfinex nu este disponibil în toate țările – de exemplu, nu oferă servicii clineților din SUA. În plus, platforma a fost compromisă în august 2016 și a pierdut 120.000 BTC. Atacatorii au reușit să exploateze o vulnerabilitate în arhitectura portofelului multi-sig al Bitfinex și BitGo.

Ca urmare a acestui hack, compania și-a modernizat recent arhitectura de securitate pentru a preveni astfel de incidente.

Deschide un cont gratuit la Bitfinex si testeaza platforma.

Coinbase

Coinbase este una dintre cele mai populare și cunoscute platforme cripto din lume. Înregistrată în SUA, exchange-ul oferă posibilitatea de a cumpăra, stoca și tranzacționa mai multe criptomonede cu securitate de top. Utilizatorii pot cumpăra și vinde activele digitale atât pe veriunea de desktop, cât și prin aplicații mobile Android și iOS.

Conform site-ului oficial, Coinbase are peste 30 de milioane de clienți și un volum de tranzacționare în valoare totală de 150 de miliarde de dolari.

Compania are de asemenea filiala Global Digital Asset Exchange (GDAX) care operează în SUA, Europa, Marea Britanie, Canada, Australia și Singapore.

Ca dezavantaje, Coinbase are o politică foarte strictă de conformitate și a închis frecvent conturile clienților chiar și pentru infracțiuni minore în acest sens.

Deschide un cont gratuit la Coinbase si testeaza platforma.

Kraken

Kraken a fost fondat de Jesse Powell în 2011 și în prezent oferă suport pentru 17 criptomonede.

Exchange-ul acceptă depozite în USD (FedWire), EUR (SEPA) și CAD (Wire & EFT). La fel ca majoritatea celorlalte platforme, conturile de utilizator pot fi alimentate cu multiple criptomonede.

Kraken oferă, de asemenea, un birou OTC Bitcoin pentru tranzacții cu volum mare. De asemenea, a implementat un program de reducere a taxelor de tranzacționare cu stimulente de volum bazate pe activitatea din ultimele 30 de zile.

Are o reputație bună, este disponibil al nivel mondial și oferă probabil cele mai bune servicii de asistență pentru utilizatori. Ca aspecte negative, are o interfață de utilizator greu de folosit pentru începători.

Deschide un cont gratuit la Kraken si testeaza platforma.

Va invit sa testati platformele prezentate in articol si sa o alegeti pe cea care vi se potriveste.

ACEST ARTICOL CONTINE LINK DE REFERAL CE AJUTA LA FINANTAREA REVISTEI. INFORMAȚIILE APĂRUTE PE SITE NU REPREZINTĂ SFATURI FINANCIARE. PENTRU ORICE DECIZIE FINANCIARĂ IMPORTANTĂ, CONSULTAȚI PROFESIONIȘTI AUTORIZAȚI. MAI MULTE INFO LE GASITI IN TERMENI SI CONDITII

CryptoZZ