Vlad-Călin Nistor, proprietarul platformei exchange Coinflux, s-a declarat vinovat de acuzațiile de spălare de bani în SUA. Împreună cu alte 14 persoane, Nistor a fost acuzat că au participat la o schemă de fraudare și spălare de bani în valoare de 1.8 milioane de dolari.

În perioada 2013-2018, grupul a înșelat numeroși americani prin postarea de anunțuri false pe site-uri precum eBay și Craigslist. Investigațiile au relevat că șeful grupului este Bogdan-Ștefan Popescu, proprietarul unei spălătorii auto din București.

Vlad-Călin Nistor a ajutat la conversia crypto-fiat

Conform comunicatului publicat de Departamentul de Justiție american, banii victimelor erau ulterior transferați în România și convertiți în criptomonede cu ajutorul lui Nistor și al platformei cripto.

„Prin utilizarea monedelor digitale și a strategiilor organizatorice transfrontaliere, acest sindicat criminal a crezut că sunt în afara domeniului de aplicare a legii”,

a declarat Michael D’Ambrosio, director adjunct la Biroul de Investigații al Serviciului Secret al SUA.

Vlad-Călin Nistor și restul grupului au fost arestați în decembrie 2018, sub acuzația de spălare de bani, fraudă și implicarea în criminalitatea organizată. Ei au fost extrădați în SUA în ianuarie 2019.

La momentul arestării sale, avocatul lui Nistor a susținut că acesta nu știa că sumele respective proveneau din activități ilicite.

Testeaza BRAVE si sustine revista noastra!

În conformitate cu legea americană, infracțiunile de care sunt acuzați membrii grupului se pedepsesc cu amendă de până la 25.000 de dolari și sunt pasibili de până la 20 de ani de închisoare. În pus, toți banii proveniți din infracțiuile respective sunt confiscați. Faptul că Nistor s-a declarat vinovat înseamnă că pedeapsa sa poate fi înjumătățită. Toți cei 15 inculpați așteaptă acum condamnarea, următoarea înfățișare în proces urmând să aibă loc pe 14 septembrie 2020.

Între timp, platforma Coinflux și-a suspendat activitatea, ultimul anunț postat fiind că au inițiat demersuri pentru deblocarea fondurilor clienților. Ultimul anunț publicat susține că situația va fi clarificată după finalizarea procesului împotriva lui Nistor. Banii clienților sunt gestionați prin intermediul băncii Mistertango din Lituania, dar conturile au fost înghețate ca urmare a procesului.