Banca Națională a Cambodgiei (NBC) se pregătește să lanseze o monedă digitală a băncii centrale (CBDC). Cunoscută drept „Proiect Bakong”, aceasta a fost dezvoltată de compania blockchain japoneză Soramitsu.

Chea Serey, directorul general al NBC, a declarat săptămâna aceasta pentru Phnom Penh Post că banca centrală a dezvoltat „un sistem național de plăți pentru Cambodgia”. Aceasta este o platformă pe bază de blockchain, peer-to-peer, cu o criptomonedă special concepută. Serey nu a oferit un termen concret de lansare a CBDC.

Proiectată inițial pentru plăți interne în Cambodgia, NBC intenționează să integreze o facilitate de plăți transfrontaliere în platforma Bakong.

Bakong are deja sprijinul a 11 bănci naționale, iar alte instituții sunt de așteptat să se alăture în curând.

“Bakong va juca un rol central în aducerea tuturor jucătorilor din spațiul de plată din Cambodgia sub aceeași platformă, făcând astfel ușor pentru utilizatorii finali să se plătească reciproc, indiferent de instituțiile bancare cu care lucrează”,

a spus Serey.

Bakong este mai ieftin și mai convenabil

Bakong a fost testată pentru pentru prima dată de NBC în iulie 2019 într-un sistem închis format din băncile locale. Unul dintre reprezentanții Phnom Penh Commercial Bank (PPCBank), ce a participat la teste, a declarat pentru The Post.

”În comparație cu metodele convenționale de plată și transfer, inclusiv cardurile de credit și debit, Bakong este mai ieftin și mai convenabil. Suntem în ultimele etape ale implementării. A durat ceva mai mult decât ne așteptam, deoarece dorim să ne asigurăm că sistemul este cât se poate de util și convenabil pentru utilizatori. Vom oferi serviciul imediat ce se lansează”.

Utilizatorii vor putea configura un portofel Bakong care va fi conectat automat la conturile lor bancare. Acest lucru va permite conversia în timp real a monedelor fiat în noul CBDC. NBC spune că va stoca toate datele de tranzacție de pe platformă, sugerând că plățile ar putea fi complet trasabile.

Cum sa tranzactionezi pe un exchange descentralizat!

Utilizatorii vor putea utiliza Bakong pentru plățile zilnice de pe dispozitivele lor mobile. Inițiativa este de așteptat să sprijine eforturile guvernului de a introduce tranzacții bazate pe QR în toată țara.

Conform declarațiilor făcute de CEO-ul Soramitsu, noul CBDC este ”o versiune tokenizată a valutelor fiat USD și Riel aflate în rezerva băncii centrale din Cambogia.

“Sistemul Bakong poate suporta orice tip și număr de valute, inclusiv criptomonedele”,

a adăugat el. Soramitsu lucrează în prezent la implementarea unor sisteme similare pentru alte țări din lume.

CryptoZZ