De multe ori, utilizatorii puși în fața unui document complex au dificultăți în a-l evalua, fie din cauza dificultății tehnice a materialului, fie deoarece conține extrem de multă informație.

În acest articol ne propunem să evidențiem care sunt aspectele ce trebuie urmărite într-o astfel de prezentare – whitepaper, pentru ca în final să poată fi realizată o evaluare cât mai bună.

Cele trei criterii de evaluare ale unui document de cercetare – whitepaper, sunt:

  • Corectitudinea/validitatea – afirmațiile făcute pot fi susținute de dovezi?
  • Impact/semnificație – care este efectul pe care proiectul îl va avea în contextul actual?
  • Noutate/originalitate – cât de inovatoare este ideea sau aplicarea ei, comparat cu proiectele deja existente?

Bineințeles, pe lângă aceste trei aspecte, mai trebuie luate în considerare și modul în care proiectul este prezentat (am întâlnit numeroase whitepaper care erau atât de tehnice încât o persoană obișnuită nu reușea să înțeleagă ideea) și baza teoretică a principiilor pe care se bazează, însă pentru moment ne vom concentra pe cele trei criterii de mai sus.

Corectitudinea/validitatea

Corectitudinea sau validitatea ideilor prezentate pot fi evaluate doar prin prisma cunoștințelor pe care persoana care face evaluare le deține. Un contabil, de exemplu, va fi capabil să tragă concluzii corecte referitoare la un proiect care se referă la crearea de facilități pentru tranzacții, deoarece are deja experiență anterioară în acest domeniu, însă o persoană care nu s-a ocupat niciodată de aceste activități are posibilități mai reduse de a înțelege care sunt avantajele oferite. Așadar, este de preferat ca în momentul în care decideți să evaluați un nou proiect, să vă bazați pe experiența anterioară sau să cereți părerea cuiva care derulează activități în domeniul respectiv.

Impactul/semnificație

Impactul este un factor care poate fi doar presupus la momentul respectiv – dacă ne gândim de exemplu la tehnologia blockchain, ce a fost prezentată ca și concept acum 10 ani, are în prezent un impact semnificativ asupra unei multitudini de domenii, dar la momentul respectiv puțini au fost cei care s-au gândit că va revoluționa de exemplu industria reclamelor sau a gaming-ului.

Așadar, pentru a decide asupra impactului pe o idee o va avea asupra lumii, ne putem baza pe predicții pe termen scurt, iar autorii whitepaper – ului ar trebui să se asigure că oferă detaliile necesare pentru a putea face o evaluare corectă.

Whitepaper – Noutate/originalitate

Când vine vorba despre noutate, acesta este un principiu complet subiectiv. Din păcate, în zilele noastre, noutatea se vinde cel mai ușor și se găsesc nenumărați specialiști în marketing care pot să prezinte mersul pe jos și apa caldă drept concepte noi și extraordinare. În multe cazuri, o idee nouă care nu are fundamente tocmai corecte este mult mai promovată decât una mai puțin inovatoare, dar cu aplicabilitatea mai mare.

Așadar, este de preferat ca înainte de a decide că un concept este mai bun doar pentru că este nou, să fie luate în considerare și corectitudinea și aplicabilitatea lui.

Concluzie

În concluzie, atunci când este realizată o evaluare publică, este important să fie menționate ”notele” obținute pentru toate cele trei criterii, nu doar faptul că ideea este nouă și inovatoare. Pentru cei care se bazează pe evaluările efectuate de experți, asigurați-vă că toate cele trei elemente sunt prezente în concluziile lor sau încercați să le extrageți pe cont propriu din documentele puse la dispoziție de inițiatorii proiectului.