Mlm Onecoin, subiectul schemelor piramidale.
S-a discutat mult despre utilitatea blockchain-ului în noile tehnologii, și la fel de mult despre utilizarea criptomonedei de către teroriști și hackeri. Subiectul schemelor piramidale și al promisiunilor deșarte a fost însă poate prea puțin acoperit, iar Caritasuri și FNI-uri riscă să apară la tot pasul.
În Brașov, a fost anunțată cu mare pompă prezentarea monedei OneCoin, formula prin care ”te poți îmbogăți rapid, înainte să apară barosanii”, după spusele reprezentantului OneCoin în România. În câteva cuvinte, OneCoin este una din multele monede, apărute ca ciupercile după ploaie (acidă), care promite îmbogățire rapidă sub umbrela unei scheme piramidale. Interesant este că moneda se prezintă ca fiind ”următorul bitcoin”.
”După un an de zile, chestiile tehnice nici eu nu le-am înțeles, dar m-am bucurat de banii câștigați” a spus reprezentantul OneCoin de la noi din țară, sub numele lui de scenă Andrei OneCoin. Dincolo de faptul că prezentarea evită în totalitate detaliile tehnice și că persoana care ar trebui să fie suficient de informată cât să îi informeze și pe alții recunoaște că…habar n-are despre ce e vorba , trebuie să subliniem faptul că moneda se bazează pe un protocol close-source, ceea ce din start ridică semne de întrebare.
Prezentarea a avut loc la unul dintre restaurantele din centrul Brașovului și a adunat cam 20 de persoane, iar cei doi vorbitori au încercat din răsputeri să îi convingă pe înscriși să cumpere direct de la ei monede virtuale de 4 euro, sub promisiunea unor câștiguri substanțiale.
Promisiunile ar trebui însă să fie tratate cu precauție. Deși este vorba despre o schemă piramidală, prezentatorii evită cu desăvârșire termenul și îl îmbracă frumos în ideea că vă vor ajuta să vă îmbogățiți. Însă cel mai important de reținut este faptul că protocolul este closed source și că practic ți se sugerează să le dai în mână bani unor oameni cunoscuți la o prezentare, pentru un protocol despre care nu știi cum funcționează.
Despre tehnologie s-a discutat extrem de puțin, iar îngrijorător este faptul că publicul la eveniment era exact acela pe care îl vânează acest gen de scheme piramidale – oameni care nu au prea multe cunoștințe despre mediul FinTech. În rest, întrebările despre felul în care funcționează algoritmul și despre tehnologia din spatele monedei au fost în mare descurajate sau întâmpinate cu răspunsuri vagi, complicate ori care nu spuneau nimic. Și mai grav este că cei care se păcălesc cu câte o astfel de schemă propusă, mai târziu ajung cel mai probabil să respingă cu desăvârșire orice alt tip de monedă virtuală.
Așadar, fiți atenți și informați-vă înainte în legătură cu întrebările pe care ar trebui să le puneți înainte de a investi în orice criptomonedă.