În 2014, Ruja Ignatova a creat organizația Onelife și schema Ponzi Onecoin, promovată ca ”the Bitcoin Killer”. Grupul susținea că Onecoin este o criptomonedă ce va distruge Bitcoin prin avantajele pe care le oferă. S-a dovedit ulterior că Onecoin nu exista ca blockchain și nu era o criptomonedă, dar autoritățile au avut nevoie de câțiva ani pentru a descoperi acest lucru.
Între timp, schema Ponzi Onecoin a făcut peste 3 milioane de victime în toată lumea, iar organizatorii au câștigat câteva miliarde de dolari.
Înșelătorie extinsă în 14 țări
Schema Ponzi Onecoin s-a prăbușit în ianuarie 2017, când ”exchange-ul” Onecoin și-a închis activitatea.
Autoritățile din toată lumea au realizat o serie de raiduri în 14 firme asociate Onecoin din Germania, Marea Britanie, Irlanda, Ucraina, Italia, Statele Unite, Canada și statele balcanice. Au fost percheziționate birourile „One Network Services” și aproximativ 14 alte firme afiliate, iar dovezile au fost confiscate.
În februarie 2017, Ruja Ignatova a dispărut după ce a achiziționat un yacht în valoare de 15 milioane de dolari și o vilă în stațiunea Sozopol din Bulgaria pentru 2.5 milioane de dolari. Autoritățile din Bulgaria au realizat investigații în sediile firmei din această țară, dar descoperirile lor au fost limitate. Aparent, firma era înregistrată în Emiratele Arabe Unite, ceea ce a însemnat că activitatea Onecoin nu a putu fi închisă.
Fondatoarea Ruja Ignatova, dispărută fără urmă
De atunci, autoritățile din mai multe țări își continuă investigațiile și încearcă să îi localizeze pe managerii schemei Ponzi. Până în prezent, Ignatova nu a fost găsită.
În februarie 2019, avocatul Mark Scott din Florida a fost arestat pentru spălarea de bani legată de schema piramidală. Aparent, acesta a ajutat la transferul a peste 400 de milioane de dolari provenite de la organizația Onelife în conturi din Insulele Cayman. Sumele au fost ulterior repartizate membrilor din conducerea organizației.
Comunitatea cripto este interesată de investigații deoarece schema Ponzi Onecoin a afectat negativ reputația criptomonedelor care deja sunt privite cu suspiciune de autorități. De-a lungul timpului, au existat numeroase proiecte cripto care s-au dovedit a fi înșelătorii (Bitconnect fiind doar un exemplu recent). În ce privește Onecoin, problema este cu atât mai neplăcută cu cât nu a fost vorba de o criptomonedă.