Spuneam în articolele trecute despre moneda One Coin și despre țeapa majoră prin care vor să obțină sume fenomenale de bani. Vă avertizam că One Coin ridică toate semnalele de alarmă. Nimic din protocolul One Coin nu are bază în lumea reală. Si totuși românii continuă să investească într-o promisiune absolut imposibilă de îmbogățire.
One Coin este o monedă foarte ușor de demontat, bucată cu bucată și a fost de mai multă vreme catalogată ca fiind țeapă. La GoanaDupăBitcoin am trecut în revistă toate problemele pe care le are această pseudo-monedă. În continuare însă One Coin are un public mai mare decât orice altă criptomonedă la noi în țară.
De ce este One Coin țeapă?!
În primul rând, se află deja pe lista neagră a autorităților în mai multe țări din întreaga lume. În Olanda deja sunt investigați și au interdicție de a mai activa.
De ce? Pentru că nu au o bază reală pentru afirmațiile pe care le fac. Prezintă OneCoin ca pe o criptomonedă, când de fapt nu au nici una dintre caracteristicile unei criptomonede.
Cum este moneda OneCoin produsă? Cum intră ea în circulație? Cei de la OneCoin spun că este minată centralizat și că se emit în circulație fise după un protocol prestabilit. Nu este adevărat.
În primul rând, protocolul nu este open-source, deci se poate întâmpla orice în spatele cortinei. De fapt, nu este greu de intuit ce se petrece. Este vorba despre un software (nici pe departe nu pare să fie un blockchain implicat) care nu face altceva decât să genereze un registru care nu este ancorat deloc în realitate, cu cifre arbitrare. Adică, astăzi Ruja poate să spună că există 20 de milioane de OneCoin, că fiecare OneCoin valorează 10 000 de dolari și să creeze, chipurile piața. Faptul că tu nu poți să vinzi acei OneCoin, că nu există o piață liberă, că nici un exchange nu listează aceste monede, pare să nu conteze.
Povestea
Ei vin deci cu un produs virtual, niște fise electronice, cărora le dau o valoare arbitrară. Despre care pot să spună absolut orice, și pe care îl vând după bunul plac oricărui român care pleacă urechea la discursul lor abil. Bun, poți cumpăra acele fise, deci banii tăi pleacă din buzunarul propriu și intră în jocul piramidal, în buzunarul celor de la vârf. Ce se întâmplă mai departe? Nimic. Aici se încheie aventura OneCoin. Ai primit niște informații în format electronic, despre care ți s-a spus că au o valoare, dar care nu înseamnă nimic pe piață. Nu le poți vinde decât unor oameni la fel de creduli, pe care să îi păcălești la rândul tău.
Pentru cineva care cunoaște puțin tehnologia din spatele criptomonedelor este evident că este vorba despre un scam, mai pe românește – o monedă cu care îți iei țeapă. Ceilalți, își dau seama mai târziu că s-au păcălit. Mai grav este că am primit rapoarte cum că oameni care au vrut să se retragă din acest joc piramidal au fost amenințați în stil mafiot.
Cum reușesc să scape basma curată cei de la OneCoin, ba chiar să mai și atragă adepți, unii dintre ei fanatici?
Discursul OneCoin – abil, mincinos și agresiv
OneCoin are o publicitate foarte agresivă, pe toate canalele de comunicare. Rețele sociale (unde de obicei racolează persoane care să le dea bani), întâlniri și seminarii live în localuri și hoteluri de lux care să îți fure ochii ori știri bine plasate, comentarii la articole despre bitcoin prin care își fac propaganda. Toate acestea sunt bine puse la punct pentru a-i zăpăci pe clienții lor.
Prima impresie
Cei de la OneCoin țin întâlnirile în locații de lux. Se prezintă ca niște antreprenori foarte realizați, conduc mașini bune și sunt îmbrăcați după neckerman. Reușesc să își creeze o imagine de oameni îmbogățiți peste noapte de pe urma OneCoin și nu vor să transmită decât că ”și voi puteți fi ca noi” (de bogați). Da, unii s-au îmbogățit de pe urma OneCoin – cei care stau în fața voastră și vă vând fix NIMIC. Restul nu.
Imaginea asta care aruncă praf în ochi le mai folosește la ceva. ”Haterii”, cei care le pun întrebări incomode sau nu îi cred pe cuvânt sunt catalogați rapid ca invidioși. Așișderea ca într-o manea, dușmanii le poartă pică, iar românul empatizează. Care va să zică, cum să nu le poarte unii pică, când ei au descoperit rețeta îmbogățirii?
Este de fapt o rețetă iefitnă de PR, o spoială prin care nu fac altceva decât să îți învârtă capul.
Marketing agresiv
Este greu de crezut că o astfel de organizație mafioată poate să se desfășoare, să țină întâlniri în locuri publice, ba chiar în locuri publice de lux, fără ca nici o autoritate să îi tragă de mânecă, nu-i așa? Adică, dacă sunt mafioți, dacă au mai și amenințat oameni, cum de nu s-a autosesizat poliția, ANAF-ul sau alte instituții?
Ei bine, în străinătate au fost luați în vizor de autorități și sunt anchetați. Fiecare țară cu jurisdicția sa. Nu înseamnă că dacă comiți o ilegalitate în Olanda nu vei mai activa în întreaga Europă. La noi în țară sunt mai multe plângeri la poliție și…încă se studiază problema, fără ca cineva să fi făcut vreun comunicat oficial. Întârzierile autorităților sunt criminale. Tratează furtul a zeci de mii de euro ca pe o problemă minoră? E tot la fel de jos pe lista priorităților ca furtul tricicletei din scara blocului?
Cu siguranță că vor apărea aceste comunicate, mai târziu. Până atunci, cei de la OneCoin pot să își umple sacul.
Deocamdată, își asociază numele excesiv și pe nedrept cu moneda bitcoin, așa cum o fac multe țepe din domeniu. Bitcoinul este de încredere, s-a verificat în timp. Ca să înțelegeți mai bine ce este OneCoin, nu trebuie decât să dați un search despre bitcoin și veți fi lămuriți, nu-i așa? Nici pe departe. După cum spuneam mai devreme, tehnologia bitcoin nu are nici în clin nici în mânec cu ceea ce fac OneCoin! Cele mai de bază principii, care fac din bitcoin o monedă de încredere sunt descentralizarea minării și protocolul open-source. Dacă aceste două prerogative nu sunt îndeplinite, nu ai o monedă de încredere. Adică, fix ce au scos din ecuație cei de la OneCoin.
Nu s-au oprit aici. În prezentări, și-au asociat imaginea și cu instituții de stat. În prezentarea venită de la Camera Deputaților despre ”Politici și orientări europene” apare o imagine cu One Coin. Nu, nu este un document autentic. Este foarte ușor să inserezi o imagine într-un text oficial, fără permisiunea instituției, și să prezinți un pdf publicului. Câți vor verifica autenticitatea documentului? Dacă sunt deja convinși de discurs, nici unul, pentru că sunt convinși că nimeni nu ar face o ilegalitate atât de stridentă.
- Acoliții
Acoliții sunt cea mai tristă specie din acest ecosistem. Au ascultat cu atenție discursul celor de la One Coin. Unii înțeleg jocul piramidal și nu au altă pretenție decât să se afle cât mai aproape de vârful piramidei. Adică să ducă vorba mai departe, să își pună onoarea în joc și să convingă și pe alții să investească, în timp ce ei își iau un comision. Pentru că onoarea lor nu valorează prea mult, sunt cumpărați mai ieftin sau mai scump și aduc alți investitori de pe urma cărora câștigă câteva sute de dolari, în condițiile în care au investit mii. Între timp, își pierd încrederea oamenilor în cuvântul lor.
Alții nu pricep prea bine despre ce este vorba, dar au impresia că pricep. Sunt deja convinși de toate materialele promoționale și le vine greu să creadă că:
- Cineva care ține prelegeri în localuri de lux și se afișează fără teamă ar putea să facă ceva ilegal, în miezul zilei, la drumul mare.
- Au văzut atât de multe materiale promoționale care par să fie autentice încât li se pare că ar fi culmea tupeului ca acestea să fie false. Ei bine, culmea tupeului a fost atinsă. Da, este ilegal, dar pe cine mai interesează?
- Pare imposibil ca autoritățile să se miște atât de lent. One Coin se află de suficientă vreme pe piață cât să nu se fi aflat pe radarele poliției dacă ar fi făcut ceva ilegal, nu-i așa? Deși sunt în vizorul poliției, faptul că lucrurile se mișcă atât de lent comunică celor care ”investesc” în One Coin un singur lucru – indivizii ăștia sunt de încredere, altfel s-ar afla la pușcărie. Puțini știu că în străinătate deja s-au luat măsuri și că și din România vor fi evacuați.
- O persoană de încredere ți-a recomandat One Coin. Sunt atât de mulți oameni de bună credință implicați în sistem, care nu fac altceva decât să își compromită imaginea pentru ei. Cei care recomandă One Coin sunt oameni din una din cele două categorii de acoliți. Cei de rea-credință, și cei care sincer cred că îți oferă o oportunitate de creștere. Nici șmecherii nici (scuzați-mă pentru frazare)…fraieriții nu sunt de încredere.
OneCoin este o țeapă, a fost conceput ca o țeapă și acum se află pe ultima sută de metri. Nu investiți!