Comitetul pentru Afaceri Economice și Monetare din cadrul Parlamentului European a înaintat un proiect legislativ care include noi reglementări pentru ICO-uri. Se intenționează astfel facilitarea acestui tip de activități de strângere de fonduri.

Proiectul face parte din inițiativa de reglementare a activității companiilor și operatorilor de platforme de strângere de fonduri (crowfunding). Urmează să fie înaintat oficial către Comisia Europeană până în luna martie 2019.

Ashley Fox, parlamentar european din partea Marii Britanii, a propus includerea companiilor de tip ICO în categoria celor care derulează activități de strângere de fonduri. Consideră că este primul pas în reglementarea acestor inițiative.

“Prezentul regulament dă posibilitatea ICO-urilor care doresc să-și dovedească legitimitatea pentru a se conforma cerințelor prezentului regulament. Deși aceste reguli nu sunt suficiente pentru reglementarea pieței ICO, reprezintă un pas foarte necesar pentru a impune standarde și protecție pentru investitori pentru ceea ce este un flux de finanțare excelent pentru start-up-uri tech”

notează Fox în declarația ce însoțește propunerea legislativă.

Propunerea lui Fox menționează că furnizorii de servicii de tip crowfunding

”ar trebui să aibă posibilitatea de a strânge capital prin intermediul anumitor criptomonede”.

Este aplicabil celor care doresc să lanseze ICO-uri. Valoarea acestora trebuie sa se încadreze sub 8 milioane de euro. Plafonul a fost astfel majorat de la 1 milion de euro propus inițial de Comisia Europeană.

”Funrizorii de servicii de crowfunding care doresc să desfășoare ICO-uri ar trebui să respecte reglementările din acest proiect legislativ. Vânzările private și ICO-urile care doresc să strângă sume de peste 8 milioane de euro nu se încadrează în aceste reglementări”.

Proiectul propune

așadar impunerea unei limite pentru strângerea de fonduri. Concomitent se cere și respectarea unor reglementări pentru ICO-uri similare cu cele pentru tranzacționarea de titluri de valoare/securities. Mai exact, furnizorii de astfel de servicii trebuie fie licențiați ca serviciu de plăți. Totodata trebuie să respecte legile cu privire la prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Fox a subliniat că este foarte importantă implementarea unor reglementări generale pentru activitățile de tip ICO. Aceasta chiar și în contextul în care acestă piață necesită legi specifice:

”În prezent, ICO-urile funcționează într-un spațiu nereglementat iar consumatorii își asumă riscuri semnificative datorate activităților fraudulente ce se desfășoară în acestă piață. Această propunere legislativă este o oportuitate de a implementa cîteva reglementări de bază pentru ICO-uri”.