Declinul prelungit al pieței cripto a început să se manifeste în cele din urmă în industria de minare. Până în prezent, aceasta a părut insensibilă la scăderea prețurilor, dar acum se confruntă cu un exod moderat.

La bază, minerii produc blocuri Bitcoin, concurând pentru a rezolva probleme matematice complexe. Atunci când rata hash-ului crește, blocurile se găsesc mai repede. Dacă rata hash-ului scade, blocurile se găsesc mai greu. Pentru a menține rata producției consecventă de aproximativ 10 minute, Bitcoin ajustează automat dificultatea minarii. În general, ajustarea se face la intervale de aproximativ două săptămâni, odată cu echipamentele care intră sau ies din rețea.

De foarte multi ani, problema minarii a crescut aproape exclusiv, deoarece rata hash-ului a fost în ascensiune. Tendința generală a creșterii prețurilor, însoțită de progrese rapide în domeniul tehnologiei miniere, a susținut creșterea ratei hash-ului, chiar și în perioadele de traiectorie negativă a pieței.

Piața în scădere din 2018, cînd Bitcoin a scăzut cu mai mult de 16.000 de dolari, a început în sfârșit să afecteze dificultatea de minare. Rata hash-ului la Bitcoin, în scădere

Rata hash-ului Bitcoin a scăzut începand cu jumătatea lunii octombrie, provocată de ieșirea de pe piață în masă a minerilor. Scăderea prețurilor a grăbit rata la care modelele de echipamente miniere mai vechi au devenit depășite. Companiile de minare cu profituri scăzute au început să-și închidă fermele pentru a evita operarea în pierdere.

O estimare apreciază că costul mediu de producere a unui nou Bitcoin este de 4.500 de dolari. Acest nivel de preț a fost depășit pe 20 noiembrie, deși rata hash a început să scadă cu aproximativ o lună înainte. La o valoare actuală de 37,7 EH/s, rata hash-ului BTC a scăzut cu 39% față de valoarea maximă de 61,9 EH/s stabilita la sfârșitul lunii august.

Exodul minerilor se reflectă acum în dificultatea rețelei Bitcoin, care a scăzut cu mai mult de 15% ca urmare a reglării obișnuite a dificultăților care au avut loc astăzi.

Potrivit datelor compilate de analistul șef al XDEX, Fernando Ulrich, aceasta reprezintă a doua cea mai mare scădere a dificultății din istoria de zece ani a Bitcoin și cea mai mare din 1 noiembrie 2011, când dificultatea a scăzut cu 18%.

Aceasta este cea de-a doua scădere consecutivă, dificultatea scăzând cu 7,3% pe 18 noiembrie.

Declinul a fost remarcabil în sine, întrucât este cea mai mare scădere în aproximativ șase ani și este  în prezent cea mai mare scădere din istorie.

Începutul unei “spirale a morții” sau o dezvoltare sănătoasă?

Pesimiștii Bitcoin, cum ar fi profesorul de finanțe de la Universitatea Santa Clara, Atrialia Sarin, susține că acest declin recent indică faptul că piața a intrat într-o “spirală a morții”. În opinia sa, Bitcoin își derivă valoarea din costul minarii.

Cu toate acestea, analistul pieței eToro, Mati Greenspan, a declarat recent că declinul recent al ratei hash este o evoluție sănătoasă a pieței. El susține că rata parabolică a creșterii din ultimele 12 luni a reprezentat o anomalie, în special pentru că prețurile au scăzut.

“Rata de dificultate a Bitcoin a scăzut într-adevăr în ultimele săptămâni, dar acest lucru nu este deloc important”, a spus Greenspan. “Este de fapt un aspect important, deoarece rata a crescut atât de intens pe parcursul anului și se întoarce acum la nivele normalizate”.