Promoterul Bitcoin Charlie Shrem a recomandat celor interesați de investițiile în criptomonede să adopte poziții pe termen lung.

La conferința Yahoo Finance din San Francisco, Shrem a oferit sfaturi investitorilor care doresc să intre pe piața cripto în această perioadă de volatilitate:

”Vă puneți averea în aceste lucruri și se devalorizează. Se întâmplă. Valorile scad cu 90%, apoi valorile cresc cu 100%. Întotdeauna le spun oamenilor dacă vor să intre pe piața cripto: “Câți bani îți poți permite să pierzi în momentul ăsta?” “500 de dolari”, îmi spun. Deci, investește 500 de dolari într-un coș de cripto, apoi distrează-te cu ele. Bucură-te, învață. Sunt multe criptomonede bune: Bitcoin, Ethereum, Dash, Litecoin. Învață ceea ce le face să fie diferite.”

Shrem recomandă de asemenea investitorilor să planifice să își păstreze criptomonedele achiziționate pentru minim 5 ani. O astfel de perioadă crește șansele de profit, deoarece ciclurile pieței durează în medie doi ani.

Charlie Shrem a fost arestat și condamnat la închisoare în 2014 pentru că a vândut Bitcoin în cadrul platformei Silk Road. La momentul respectiv, el era fondatorul BitInstant, un exchange cripto care gestiona 30% din Bitcoin în circulație.

În 2016, cînd a fost eliberat, Shrem a fondat Crypto.IQ, un startup educațional care oferă resurse, sfaturi, newsletter și informări pentru traderii de cripto.

În opinia lui Charlie Shrem

piața cripto s-a schimbat fundamental în ultimii ani, însă el nu consideră că proliferarea criptomonedelor este un element negativ sau o amenințare la adresa Bitcoin.

”Cele 1600 de criptomonede existente fac marketing de gherilă. Ei popularizează conceptul de monede digitale descentralizate în mod similar cu Bitcoin la începuturi. Rolul lor e important pentru că atrag oamenii și îi intrigă. … Bitcoin rămâne pentru totdeauna “tăticul lor”, acel aur pe termen lung, în care oamenii au investit enorm. Veți vedea în timp că volumul de tranzacții de bitcoin va scădea pentru că oamenii îl vor vedea mai mult ca pe un depozit de valoare. Dacă Bitcoin nu va avea succes, nicio criptomonedă nu va supraviețui. Dar este cu siguranță distractiv să ai alte proiecte precum Steem pentru a experimenta si pentru a vedea ce anume au diferit.”

Charlie Shrem este de asemenea de părere că mult-așteptatul Bitcoin ETF va fi aprobat în 2019. Cu toate acestea, el avertizează că acest instrument trebuie folosit cu înțelepciune, deoarece va fi singura șansă a criptomonedelor de a intra pe piața financiară clasică:

”Vom avea o singură șansă de succes. Dacă se aprobă un ETF și lucrurile nu merg bine, am ratat oportunitatea. Îl vor închide, iar șansele să fie aprobat din nou sunt aproape inexistente”.