Compania de securitate japoneză Trend Micro a anunțat că a descoperit un sistem de malware al ATM-urilor Bitcoin. Acesta se găsește la vânzare și pe dark web. Include un card dotat cu cip EMV și capacitate NFC (near field communication).

Cipurile EMV au fost inițial dezvoltate de către furnizorii de cărți de credit. Erau destinate stocării datelor pe circuite integrate, mai degrabă decât în dungi magnetice. Pe de altă parte NFC permite celor două dispozitive electronice să facă schimb de informații în sistem wireless.

Software-ul exploatează o vulnerabilitate a ATM-urilor Bitcoin

Aceasta permite transferul fraudulos de BTC în valoare de până la 6750 de dolari, euro sau lire sterline.

Sistemul este pus în vânzare la prețul de 25.000$ de un furnizor cu reputație bună pe piața neagră. Acesta are peste 100 de review-uri pentru sisteme similare.

În conformitate cu cercetările Trend Micro, acest furnizor oferă frecvent malware specializat pentru ATM-uri, care a fost actualizat pentru utilizarea cu cardurile EMV și care are capacitatea de a deconecta ATM-ul din rețea pentru a anula sistemul de alarmă.

”Atâta timp cât există bani disponibili – iar piața de criptomonede oferă foarte multe oportunități din acest punct de vedere – cybercriminalii va continua să elaboreze instrumente avansate și să se extindă la noi “piețe lucrative”.

Pe măsură ce numărul ATM-urilor Bitcoin crește, ne putem aștepta să vedem mai multe forme de malware care vizează ATM-uri cripto în viitor”

concluzionează compania de securitate.

Cele mai recente date de la CoinATMradar – care urmărește locațiile ATM-urilor – arată că scăderea prețurilor Bitcoin nu a avut prea multă influență asupra ratei la care ATM-urile crypto sunt instalate și utilizate în întreaga lume.

Datele arată că în prezent există 3.503 bancomate ATM la nivel internațional. Dintre ele 1.846 (aproximativ 52,7%) oferă și alte criptomonede.

La începutul lui 2017, la nivel mondial existau doar 1000 de astfel de echipamente.