EOS Wallet Scam – Portofelul electronic malițios pentru EOS a fost eliminat de Apple din AppStore. Un număr mare de persoane au raportat retrageri neautorizate de fonduri din aplicația electronică “EOSIO Wallet Explorer” descarcată de pe Appstore. Printre victime se află și doi cunoscuți youtuberi, The Hodgetwins. Aceștia au publicat un videoclip pe canalul lor, în care explica situația.

Fondurile vizate au fost retrase către o altă adresă imediat după depunerea în portofelul electronic malițios. Aceasta s-a derulat fără nicio acțiune de autorizare din partea utilizatorului.

EOS.IO

Hodgetwins au căzut în plasa unei înșelăciuni comune, în care un site fraudulos arată ca unul oficial, de preferință cu opțiuni de plată. Aplicația presupusă a fi rău intenționată este numită după site-ul oficial al EOSIO (eos.io) – “EOSIO Wallet Explorer App”. Este înregistrată ca fiind creată de un anumit Valeriy Dorojkin.

Reclamațiile care spun că monedele au dispărut sunt multiple. Utilizatorii și-au depus monedele digitale în aplicație. Curând după aceea au asistat la modul în care conturile lor au fost golite către o altă adresă.

Ulterior victimele care au încercat să urmarească operațiunea, au raportat această adresă ca însumând peste 1 milion de monede. Apple a decis să elimine aplicația după mai multe semnalări, dar subiectul rămâne destul de discret în rândul oficialilor institutiei.

Utilizatorii încearcă acum recuperarea fondurilor prin intermediul ECAF – un organism reprezentativ al comunității EOS. Deocamdată însă, nu există alte clarificări in acest sens.

ECAF – Forum de arbitraj pentru EOS

Platforma EOS este guvernată de 21 de entități numite Block Producers, care pot fi votate de orice deținător al monedei virtuale EOS. Voturile sunt numărate în funcție de numărul de monede alocate pentru vot.

ECAF – EOS Core Arbitration Forum – este o entitate formată din “arbitri” independenți (voluntari). Aceștia moderează activitatea acestor Block Produceri și intervine pentru a rezolva dispute apelând la un set de reguli. Una dintre măsurile care pot fi impuse de ECAF este blocarea anumitor conturi în caz de urgență.

Morala acestui eveniment este să nu folosești nimic din mediul online înainte de a verifica veridicitatea și siguranța oricărui aspect. Indiferent de caz, dar mai ales atunci când acțiunea implică sume de bani, ia-ți toate măsurile preventive necesare.

Fie că vorbim despre site-uri web, aplicații, e-mailuri sau orice altă formă de interacțiune care utilizează acces la Internet, se recomandă atentie sporită.