Anglia a ridicat din nou problema represiunii asupra sistemelor de criptare . Întreaga comunitate bitcoin este alarmată de această posibilitate, care în mod indirect ar distruge nu doar moneda bitcoin în Marea Britanie, ci ar scoate în afara legii și tehnologia care îi stă la bază.
Un atac terorist care a ucis 30 de cetățeni britanici în Tunisia luna trecută i-a făcut pe membrii parlamentului să pună sub semnul întrebării problema drepturilor la intimitate a rețelelor sociale și a serviciilor de internet. Soluția găsită de aceștia ar fi abandonarea acestui privilegiu care amenință siguranța oamenilor.
Prim-ministrul Davin Cameron și guvernul britanic au declarat oficial că nu privesc cu ochi buni nici un mediu de comunicare 100% secret.
Ținând cont de fundamentul criptografic al monedei bitcoin, afacerile bazate pe moneda criptografică nu ar mai putea funcționa în Marea Britanie dacă dreptul la intimitate totală ar fi scos în afara legii. Cel puțin una dintre companii a avertizat că va părăsi țara, iar altele ar putea să îi urmeze.
Problema arde mocnit încă de la începutul anlui. În luna ianuarie, Cameron a ținut un discurs în care a notat că întotdeauna a fost posibil pentru guverne să monitorizeze comunicațiile în anumite circumstanțe.
”În țara noastră nu vrem să permitem forme de comunitate între oameni pe care, în caz de forță majoră, nu le putem citi nici măcar cu un mandat semnat de secretarul de stat în persoană. Până în acest moment, guvernul nu a fost de acord cu asta.”
Ce înseamnă asta? Dacă instalezi o ușă din spate în sistemele criptate pentru agențiile guvernamentale, atunci sistemele criptate ar fi practic deschise pentru toată lumea.
Când Partidul Conservator al lui Cameron a câștigat cu o majoritate covârșitoare alegerile generale în Marea Britanie, în luna mai, acesta a promis parlamentului că agenda sa legislativă pentru următorii 5 ani ar include targetarea comunicațiilor “teroriștillor, pedofililor și a altor criminali serioși”, conform Actului de Putere de Investigare (Investigatory Powers Bill)
Actul reînvie așa-numitul ”guvern vizorist”, supravegherea în masă și agenda de monitorizare pentru telecomunicații care a fost obstrucționată în 2012 de partenerii de coaliție ai conservatorilor, democrat-liberalii. Acea coaliție nu mai există în acest moment.
Rapoarte cum că planul guvernului ar rezulta în interzicerea PGP, Apple Messages sau WhatsApp se bazează deocamdată doar pe speculații. Guvernul nu a spus în mod explicit cum intenționează să rezolve problema.
Bineînțeles, orice punct slab într-o rețea criptată (fie el și dedicat agențiilor guvernamentale) poate fi exploatat de orice hacker, iar în acest fel criptarea ar deveni simbolică, pentru că devine imposibil pentru furnizor și pentru utilizator să fie siguri că nu sunt monitorizați.
Apple permite criptare pentru tot sistemul în mod automat odată cu lansarea sistemului iOS 8, iar răspunsul din partea departamentului de poliție din Chicago a fost foarte agresiv. ”iPhone va deveni acum telefonul preferat al pedofililor”
În acest moment nu este clar dacă este măcar posibil să se interzică criptarea. Tehnologia a fost deja eliberată în sălbăticie de zeci de ani, iar încercările din trecut de a-i limita utilizarea nu au avut succes.
Chiar și biroul de tehnologie și știință al Parlamentului britanic a spus într-un comunicat că interzicerea criptările nu este fezabilă din punct de vedere tehnologic – deși acest raport nu ia în considerare deciziile guvernamentale.
Documentele și scurgerile de informații ale lui Edward Snowden arată că și Agenția de Securitate Națională a Statelor Unite (NSA) a încercat să slăbească algoritmii de criptare. Se știe cât de departe au ajuns.
Eris avertizează că va abandona Marea Britanie
Nesiguranța în legătură cu granițele criptării par să fi costat Marea Britanie o afacere. Eris Industries, care ajută alte companii să construiască și să distribuie blockchainul și alte aplicații de contracte smart, a anunțat în luna mai că își va muta sediul central din Londra în America de Nord dacă guvernul continuă să se îndrepte către limitarea criptării.
Directorul Preston Byrne a spus că problema este de fapt cu două tăișuri – interferența cu criptarea și retenția datelor utilizatorilor.
”Ideea de a interzice moneda crypto este atât de ridicolă încât mulți alții din spațiul securității au fost atât de uimiți de idee încât n-au putut decât să râdă”.
Din spusele lui, Eris nu este o companie de servicii financiare și nu păstrează fonduri ale utilizatorilor. Cu toate acestea, uneltele pe care le folosește pentru a cosntrui sunt aplicații distribuite ca PGP, Tox sau IPFS, care se bazează pe criptografie puternică pentru a permite o platformă P2P cu aceleași funcționalități ca serverele web.
Orice povară regulatorie ar cădea în spatele operatorului unei platforme bazate pe Eris care rulează servicii financiare.
În ceea ce privește retenția de date, Eris încearcă să păstreze cât mai puține date ale utilizatorilor, de preferat deloc. Cu toate acestea , există o temere că prevederile propuse de guvern ar putea să le coste scump pe companiile SaaS (software-as-a-service) ca și a lui.
”Din punct de vedere al afacerilor, singura metodă prin care putem să securizăm datele este să nu le stocăm nicăieri.”
Byrne a adăugat că răspunsul comunității a fost în mare parte unul pozitiv. Au existat și comentarii cum că anunțul celor de la Eris Industries ar fi fost o strategie de PR, Byrne spune însă că firma a dus o campanie pentru problemele de libertate civilă încă de la lansare și că a trimis comentarii guvernului britanic legate de această problemă.
Din moment ce software-ul Eris este open-source, ar fi dificil să introduci orice în cod fără ca utilizatorii să observe. Acestea fiind spuse, compania încă spercă că legislația britanică va renunța la astfel de discuții. ”Sperăm că actul o să moară pe masa comisiei.”
Akin Fernandez, fondator și operator al magazinului londonez Azteco (magazin de vouchere cu bitcoin) se îndoiește la rândul său că guvernul va putea să lanseze o legislație împotriva criptării. ”Sunt șanse mici ca această idee să ajungă să fie pusă în aplicare.” a spus acesta. ”Nu este posibil pentru niciun guvern să blocheze criptarea. Nu pot să blocheze programul care crează mesaje criptate și fișiere, și nu au nici o metodă de a bloca transmisiunea acelor fișiere pe internet.”
Comparând orice încercare să blocheze criptarea cu blocarea transmisiunii materialelor cu copyright, Fernandez a spus că autoritățile analfabete din punctul de vedere al tehnologiei este ”știrb și impotent”.
Afacerile bitcoin ar putea să își mute jurisdicția, dar programe ca bitcoin nu se bazează pe afaceri pentru a funcționa. Așadar, legea internetului este legea celei mai puțin restrictive jurisdicți.
”Când se spune că bitcoin-ul îți permite să fii propria bancă, nu vorbim la figurat, spunem asta în sensul literal.”
Întrebat care ar fi metodele unui guvern național prin care ar putea să încerce să restricționeze utilizarea monedei bitcoin, antreprenorul a sugerat un sistem cu împuternicire legală similar propunerilor din anii 90. Cu împuternicirea legală asupra bitcoin-ului, guvernul reține unul dintre portofelele multisig și își rezervă dreptul de a confisca fondurile în cazul în care utilizatorul se face vinovat de vreo infracțiune.
Cu toate acestea, Fernandez a subliniat că un astfel de sistem ar fi, fundamental, defect, și că nu există o metodă prin care guvernul ar putea să mențină securitate adecvată a parolei într-o lume în care toată criptarea are o intrare separată fără chei, făcută pentru guvern, cu alte cuvinte este defectă și inutilă.
Acest lucru este valabil dacă guvernelor li se permite să păstreze o cheie pentru bitcoin pentru a accesa fondurile după bunul plac. Forțarea la conformare a oricărui program ar fi de asemenea dificilă, din moment ce utilizatorii ar avea acces la bitcoin în afara unuii astfel de sistem.
În timp ce Fernandez spune că nu ar face nici o schimbare în felul în care compania sa operează, opțiune de a încorpora o jurisdicție mai prietenoasă ca Luxembourg sau Lituania rămâne încă valabilă în caz că lucrurile se înrăutățesc.
Deja-Vu
La începutul anilor 90 am început să vedem ceva ce urma să devină ”războiul criptării”, pentru că guvernul american avea o legislație care să limiteze accesul lumii la criptare care nu poate fi spartă de autorități.
Căptetenia în luptă a fost Phil Zimmermann, inventator al sistemului de criptografie luat în discuție, programul PGP care era open-source. Alături de el era Hal Finney, cunoscut pentru că a primit prima tranzacție bitcoin de la Satoshi Nakamoto.
PGP a fost lansat pe internet în 1991, iar Zimmermann a fost investigat de Departamentul de Stat și alte agenții guvernamentale pentru ”infracțiunile” sale.
Autoritățile au răspuns cu propriul chipset criptat, numit Clipper Chip, pentru a fi folosit în toate dispozitivele de comunicare. A fost lansat în 1993, dar până în 1996 s-a ofilit din cauza lipsei de producători și a faptului că nu fusese adoptat în masă.
PGP era deja eliberat în sălbăticie, folosit la scară largă și complet de neoprit. Utilizarea sa a fost deosebit de improtantă în facilitarea creșterii economiei pe Internet. Însuși Zimmerman a descris propunerea englezilor ca fiind absurdă.
Orice încercare a englezilor de a interzice criptarea sau de a restricționa moneda bitcoin într-un fel similar va întâmpina aceeași soartă. Ambele sunt deja la îndemâna publicului.
Colectarea și retenția de date personale rămâne însă populară în rândul legislatorilor din lumea întreagă și probabil că va juca un rol important în felul în care se face comerț în viitor.