Ar trebui să fie de la sine înțeles – este puțin probabil ca un singur om să fi pus la punct tot protocolul bitcoin. Craig Wright ar putea să fie Satoshi Nakamoto, dar cât din tehnologia bitcoin i se datorează lui?
Dacă investigația pe care au prezentat-o cei de la Wired și Gizmodo este bazată pe dovezi reale, atunci Craig a lucrat cu o echipă (”cu niște coderi buni”). Întrebarea se pune dacă el a fost cel care a conceput ideea de blockchain.
Formele de monedă alternativă nu sunt tocmai niște idei noi.
Precursori ai blockchain-ului care au inspirat echipa Satoshi
Așa cum explică Stephen DeMeulenaere, fondatorul site-ului ComplementaryCurrency.org, care lucrează în domeniul sistemelor de monedă comlementare din 1991, creditele mutuale sunt o metodologie veche, care ar putea să fi apărut pentru prima dată în 1934, când banca elvețiană WIR a fost creată, și este încă folosită emițând monede dedicate afacerilor implicate în credite mutale.
Stephen nu este programator, dar a lucrat ca designer de monedă complementară, cercetător și promoter și este implicat în mai multe proiecte printre care Social Trade și platforma de plată Cyclos, care a apărut înainte de bitcoin și a câștigat marele premiu la Transact 14.
”Creditele mutuale sunt metodologii vechi care le permit oamenilor să își acorde unul altuia credit în cadrul unei rețele închise. Toate tranzacțiile sunt publice și au potențialul de a fi reversibile.”
Deși în sistemul bitcoin tranzacțiile nu sunt reversibile, datorită designului, pot fi urmărite, așadar implementarea unei posibile reversibilități ar fi o chestiune trivială.
”În sistemele de credit mutual, pentru că membri își conferă dreptul de a emite monedă personală în cadrul unei economii de rețea, iar la schimb sunt dispuși să accepte o monedă personală creată de alții, o regulă de bază este ca toți membri să aibă dreptul să cunoască balanța și profitul altui membru. Nu a existat o secretizare a identității. Așadar, registrul de tranzacții este mereu deschis și disponibil pentru toată lumea. Înainte de calculatoare, tranzacțiile erau scrise de mână într-un registru și toată lumea putea să meargă la birou și să vadă tranzacțiile, dacă erau interesați. Acesta este același concept ca în blockchain.
Într-un sistem de contabilitate manual, o companie ar avea nevoie de rafturi întregi de dosare care să includă tranzacțiile. O economie coordonată în acest fel, cu toate tranzacțiile dintre oameni înregistrate, nu ar fi practică și sistemele mari de credite mutuale ar întâmpina probleme. Tehnologia blockchain rezolvă această problemă.”
20 de ani de conceptualizare
Stephen își aduce aminte de efortul de a dezvolta sisteme de schimb P2P și evaluează aceste proiecte ca fiind baza tehnologiei blockchain.
”Deși realitatea era că tehnologia nu era capabilă să ofere o platformă reală de schimb al monedelor P2p, am lucrat cu un scop în minte de la început. Aveam conceptul, dar soluția părea îndepărtată. Criptografii financiari în schimb au început să aibă succes, și curând aveau elementele de bază puse la punct, iar acestea au fost puse cap la cap pentru a crea moneda bitcoin.”
Există metode diferite care pot fi folosite pentru a crea soluții IT. Pentru proiecte mici, ai de obicei un coder (sau o echipă) care se concentrează pe o problemă și codează soluția, dar unele situații și probleme complexe și neobișnuite, transferarea nevoilor pentru soluționare către coder este dificilă. Iată ce soluție a găsit Stephen:
”Eram unul dintre experții CC (monedă complementară) care lucra la designul și implementarea sistemului dar nu putea să programeze. Așa că am împărtășit viziunea noastră economică și monetară programatorilor.”
Dezvoltarea a fost ținută secretă în subteranele Internetului
La un moment dat, Stephen aproape că intrase într-o mișcare subterană, chiar la baza dezvoltării.
”Am avut un grup pentru discuții publice despre monedele complementare, monedele digitale și criptografie financiară complementară în 2003, care a murit în 2004 și am trecut la o discuție privată și sigură. Pentru că nu eram programator și eram ocupat cu organizația mea de monede complementare și cu proiectele și sud-estul Asiei, am refuzat să particip în acel grup.”
Stephen presupune că, din datele apărute recent, Craig Wright ar putea să fie cel care a dus tehnologia blockchain la bun sfârșit.
”Din câte am citit, Craig are idei libertariene bine înrădăcinate și a vrut să dezvolte o platformă pentru programe monetare cu ajutorul căreia să atingă acest scop.
În văd și ca pe un om de afaceri care a reușit să ia piesele și să le asambleze în așa fel încât să funcționeze. Este evident un geniu, și de obicei genii nu prea apar în mediul de afaceri, dar el a reușit să facă asta.
Cred că le dă credit celorlalți pentru realizarea monedei bitcoin. Pare să aibă o intuiție bună și a făcut eforturi mari să își țină identitatea secretă, iar făcând acest lucru a ajutat să îi protejeze și pe alții care s-au implicat în proiect. Ceea ce este foarte important de stabilit este că nu e vorba de bani, în termeni de monedă fiat. E vorba de introducerea unei metode descentralizate și competitive de a emite bani
Cu toate acestea, cred și că dacă ar fi patentat sistemul ar fi eșuat. La acel moment al block-ului de geneză, nu cred că era 100% sigur că va reuși la o scară atât de mare.
Sunt de acord cu ideea că conceptele care erau deja în dezvoltare cu mulți ani înainte de bitcoin au fost asamblate și dezvoltate într-un produs finit. După cum știm, protocolul bitcoin a fost rescris aproape în întregime.”
Nu avem un singur erou, ci o firmă de eroi
Imaginea globală ne arată un grup de oameni care au lucrat cel puțin două decenii într-un efort de a crea o formă de monedă universală care ar da peste cap regula milenară pe care o avem acum, și doar odată cu avansul Internetului a început să se întrevadă o soluție la problemă.
În concluzie, Stephen DeMeulenaere crede că meritul lui Satoshi Nakmoto (oricine ar fie el, Craig Wright sau oricine altcineva) în crearea monedei bitcoin ar trebui măsurată încă o dată. Probabil că o echipă de haiduci moderni este un subiect mai potrivit pentru trofeu.
”Dacă Craig Wright este Satoshi, este cel mai probabil implicat în unul din grupurile de criptografi financiari care au lucrat pentru a folosi conceptele monetare și a le transforma în programe care nu pot fi schimbate de bănci sau guverne. Așadar ca și designerul unui motor, ar trebui să dea credit multor oameni care au ajutat să proiecteze diverse piese.”
Cu toate acestea, cu siguranță nu ne vom opri din a-l lăuda pe Satoshi Nakamoto, doar că mai adăugăm la grupul lui încă o serie de personaje la fel de eroice.
Sursa – Marco E. G. Maltese via CoinTelegraph