Nu mai este un secret felul în care funcționează economia – este un balans între cerere și ofertă. Prea puțini bani pe piață crează probleme. Prea mulți, la fel, dar este nevoie să printezi în permanență mai mulți bani pentru ca dolarul să poată să cumpere aceleași produse pe care le cumpăra ieri, ajustat pentru inflație. Între timp, populația pământului are nevoie de din ce în ce mai mulți bani cu fiecare zi care trece. Ce se intampla cu Bitcoin?
Cu toate acestea, nu toată lumea înțelege ce înseamnă datoria unei țări. Datorie față de cine? Și ce înseamnă ridicarea plafonului de datorii despre care tot auzim?
Un lucru este clar – printarea mai multor bani de fiecare dată când țara rămâne fără nu e o soluție chiar atât de proastă. Populația lumii crește și are nevoie de din ce în ce mai mulți bani pentru a servi nevoile populației în creștere. Oamenii consumă mai mult, trăiesc mai mult, fac copii și așa mai departe. În timp ce dolarul rămâne moneda de rezervă globală, pentru fiecare copil nou-născut trebuie să se printeze puțin mai mult bani, lucru pe care îl vedem de fiecare dată când Congresul American, de exemplu, ridică marja de datorii sau când se anunță un program de detensionare cantitativă.
Cum se leagă toate astea de rata de schimb bitcoin?
Iată cum – prețul bitcoin crește de fiecare dată când guvernele printează bani. Acesta este rezultatul final, din moment ce moneda bitcoin nu este legată de prețurile bunurilor, iar puterea sa de cumpărare nu este limitată de nimic. Acum un an, era posibil să cumperi 1000 de dolari americani cu un bitcoin, acum un bitcoin valorează undeva în jurul a 300 de dolari. Mâine ar putea să valoreze între 100 și 10 000 de dolari, dar dacă studiem prețul pe termen lung, moneda bitcoin crește de fiecare dată când cineva printează bani.
Putem să ne dăm seama dacă moneda bitcoin va crește mai repede sau mai lent decât aurul?
Moneda bitcoin va crește mai rapid decât aurul. Cantitatea de aur este destul de mare, iar bijuteriile de aur reprezintă peste 50% din piața de aur și are un preț fix în dolari. Acel aur nu ar putea să crească în valoare, dublu decât valorează astăzi. Acest lucru ar declanșa o reformă imediată a pieței de bijuterii iar prețul ar fi ”blocat” pe perioada reformei.
Între timp, piața de schimb între bitcoin și bunuri este aproape inexistentă. Toate produsele se calculează în dolari, iar moneda bitcoin este un fel de jeton de negociere. Așadar, cât valorează un bitcoin în raport cu dolarul se decide pe piața directă.
Exact în același fel în care acțiunile companiei cresc când se emit bani, moneda bitcoin va crește la rândul său. Apetitul pentru risc care apare pe piață atunci când noi unități de monedă sunt lansate va fi absorbită de investitori inteligenți în acțiuni, materiale și, desigur, bitcoin, care reprezintă o stocare de valoare lichidă și independentă.
Sursa William Suberg via CoinTelegraph