Cele mai mari companii de tehnologie din lume, de la Google la Apple și până la Reddit și Twitter, au făcut declarații în care criticau legea CISA legată de securitatea cibernetică în SUA. Efoturile lor de a împiedica adoptarea legii nu au avut succes. Cisa (Cybersecurity Information Act of 2015) a trecut ușor de votul senatului marți, deschizând calea pentru adunarea datelor consumatorilor, ceea ce avantajează agenții de genul NSA.
CISA a trecut ca prin unt de senat
Legea a fost adoptată cu 74 de voturi pentru, 21 împotrivă și 5 abțineri, așadar o majoritate covârșitoare a ales noua variantă de ACTA împotriva căreia oamenii din toată lumea protestaseră vehement. Pe scurt, senatorii din New Jersey, Vermont, Oregon, Montana, Idaho și Massachusetts au fost singurii care au votat împotriva legii.
Legea a fost propusă în luna martie de Richard Burr și Dianne Feinsten, ambii membri ai comisiei de Senatori. CISA crează un program la Departamentul de Securitate american prin care corporațiile ar putea să partajeze date de utilizator cu mai multe agenții guvernamentale.
La schimb pentru participarea lor, companiile ar primi imunitate totală față de Actul de Libertatea informației și orice acțiuni juridice legate de datele pe care le predau autorităților. Departamentul se Securitate dă mai departe informațiile agențiilor guvernamentale.
Păreri împărțite
Lista părților care atacă această lege este una lungă și nu se rezumă doar la corporațiile mari de tehnologie și Internet. Edward Snowden a spus clar care este părerea lui și a făcut valuri pe rețelele sociale în ultima săptămână.
În plus, Centrul Princeton pentru Politica tehnologiei Informației a trimis de curând o scrisoare deschisă Senatului, presându-i să nu adopte legea. Aceștia au spus că actul ar submina letal Actul de Libertatea Informației (FOIA).
”Actul de Libertatea Informației ar fi neutralizat în timp ce o masă de agenții federale ar putea să aibă acces la informațiile până acum private ale publicului,”
Alte două etape ale avansării actului CISA prin instituții arată că un oarecare suport pentru lege a venit din partea Asociației Bancherilor Americani, Asociația Industriei de Telecomunicații, Wall Street Journal și Washington Post.
În al doilea rând, deși co-sponsorii au contestat vehement ideea CISA spunând ar fi un alt act de supraveghere a utilizatorilor de Internet, co-sponsori ca Richard Burr și Dianne Feinsten și-au descurajat colegii de la a vota pentru amendamente pentru pentru a rezolva problema senatorilor care discută despre invazia securității personale.
”Nu susținem propunerea CISA” au spus cei de la Apple într-o declarație săptămâna trecută. ”Încrederea clienților înseamnă totul pentru noi și nu credem că siguranța ar trebui să fie plătită cu lipsa confidențialității”
Care e următorul pas?
Votul Casei Reprezentanților este următorul pas. Actul trebuie să fie comparat cu alte documente similare care au trecut deja de instituție, după care va fi din nou votat. Oprirea a trei acte care au deja susținere și care sunt grupate împreună cu CISA va fi dificilă. Această procedură va fi cel mai probabil chiar mai rapidă și mai simplă decât în Senat.
Pentru americanii care nu vor ca această lege să treacă de reprezentanții statului, o soluție, pe termen scurt, ar fi să îi contacteze pe aceștia și să pună presiune asupra lor. Aceasta ar putea să fie ultima stație pentru acest nivel de siguranță a consumatorilor și împotriva agențiilor care încearcă să își lărgească accesul la informațiile personale, cum ar fi NSA-ul.
Sursa – Evander Smart via CoinTelegraph