Una dintre dezbaterile care apar des în mediul bitcoin a luat foc din nou săptămâna asta, odată cu probabila utilizare a monedei digitale ca plasă de siguranță în perioade de criză economică. Bineînțeles, ne referim la frontul discuțiilor din Grecia și bătălia pentru zona euro.
Punctul central al atenției din partea media săptămâna trecută a fost Grecia, o țară care suferă după efectele unei nesiguranțe economice, cu rapoarte care înearcă să discearnă dacă și cum ar putea moneda digitală să joace un rol în această poveste.
Nici nu se pune problema – statutul de noutate al monedei bitcoin ca alternativă la fiat a fost discutat de mai multe ori. Pentru a complica însă lucrurile, au apărut rapoarte care confundau adeseori utilitatea la care ne așteptăm de la un ecosistem de monedă digitală mai matură cu piața actuală.
Probabil și mai problematice au fost încercările de a lega problema din grecia cu evenimente aparent tangențiale, cum ar fi creșterea prețului monedei și probleme cu rețeaua de plăți, care s-a aventurat în speculații oferind în cel mai bun caz puține concluzii plauzibile.
Moneda bitcoin, o nouă plasă de siguranță?
Deși există puține dovezi că cumpărătorii greci s-au aflat în spatele prețului în creștere al monedei bitcoin, unii analiști au comentat că perceperea utilității monedei digitale ca o plasă de siguranță pentru euro a fost convingător pentru investitori.
David Floyd din partea Nasdaq a oferit o descriere cu care putem să empatizăm despre poziția curentă a pieței bitcoin, spunând că bitcoinul crește în ochiiinvestitorilor ca rezultat al asocierii sale cu criza.
”Oamenii încep să recunoască faptul că puștiul [moneda bitcoin] cam are dreptate” a scris Floyd.
Totuși, a sugerat că moneda bitcoin nu este poate o soluție practică pentru crizele monetare de astări. ”Criza de identitate a monedei bitcoin nu poate să dureze la nesfârșit. Este timpul ca moneda să găsească o nișă și să aducă o contribuție productivă la ecosistemul bitcoin. Pe scurt – bitcoin, angajează-te odată!”
Floyd a vorbit de asemenea și despre potențialul monedei digitale în Grecia, explicând felul în care ecosistemul încă nedezvoltat îl ține pe loc când vine vorba dspre utilitatea lui în momentul de față. ”Unii observatori au spus că schimbarea de preț a fost o simplă coincidență. Alții au sugerat că creșterea cererii vine nu doar din cauza Greciei, dar din interiorul său, pe măsură ce cetățenii panicați încearcă să își mute economiile către moneda digitală. Singurul bancomat bitcoin din Grecia are în schimb activitate 0 din moment ce controlul asupra capitalului a fost impus din 28 iunie. Nimeni dintre ei care au reușit să facă rost de euro nu i-a schimbat” a spus acesta. Rapoartele de la fața locului diferă de această concluzie, iar proprietarul bancomatului grecesc Verdan Kajic estimează că bancomatul a făcut afaceri cam de 800 de euro într-o singură zi.
Totuși, făcând legătura între mișcările de pe piață și acoperirea în presă este doar praf în ochi deocamdată. A pus problema ipotezei ca potențialul default al Greciei ar trimite capital în moneda bitcoin și a luat-o ca fiind ”perfect plauzibilă”.
”Moneda bitcoin este noua plasă de siguranță” a adăugat acesta.
De ce bitcoin-ul?
Mai puțin convinsă de utilitatea unei astfel de dezbateri a fost Izabella Kaminska din partea Alphaville, care în schimb a ridicat altă problemă – atenția care i s-a dat monedei bitcoin nu prea avea sens, ținând cont că țara nu trecea printr-o criză monetară ci prin probleme mult mai grave.
Argumentul său, pe scurt, pare să insinueze că o monedă non-guvernamentală, bitcoin sau alta bazată pe blockchain, chiar dacă ar avea potențialul de a ajuta cetățenii individual, nu ar face mare lucru să salveze problemele unui guvern care se confruntă cu o criză.
”De ce ar vrea Grecia să înlocuiască euro, o monedă pe care o consideră deja prea restrictivă, cu o alta care ar fi chiar mai restrictivă, și să îi dea Greciei și mai puțin control asupra problemelor monetare?”
Ca argument, Kaminska a citat FTCoin, o soluție bazată pe criptomonedă propusă de fostul MInistru al finanțelor Yanis Varoufakis. Folosind acest concept, a încercat să normalizeze problemele de evaziune fiscală ale Greciei – ridicate deja la rang de sport național.
Cu toate acestea, Kaminska a atacat problema că moneda digitală ar rezolva problema colectării de taxe în Grecia.
”Dacă acest lucru se întâmplă [adoptarea unei monede paralele], scenariul paralel va rămâne o formă monetară foarte politizată a cărei valoare va fi legată de autoritatea aprobată democratic de către guvern petnru a extrage taxele și pentru a cheltui fonduri în numele publicului. Dacă asta vine din partea FTCoin sau drachma contează prea puțin”
Alții s-au folosit de bifurcația accidentală de pe 4 iulie pentru a spune că moneda digitală are încă defecte prea mari pentru a oferi soluția ideală către o economie scăpată de datorii.
Ținând cont de atenția pe care a dat- totuși grecia tehnologiei, rămâne de văzut dacă data viitoare când apare o criză la nivel atât de mare ecosistemul va fi mai bine pregătit.