Bursa din China se confruntă cu probleme, acesta fiind în parte motivul pentru creșterea prețului bitcoin în ultima vreme. Ținând cont de dominația țării în tranzacțiile bitcoin, căderea bursei ar putea într-adevăr să alimenteze o creștere record similară cu cea care s-a întâmplat în 2013, când prețurile unui bitcoin săriseră de 1000$.
Miliarde distruse
Shanghai și Shenzen au intrat în cădere liberă în ultimele săptămâni, în ciuda eforturilor Băncii Populare din China (PBOC) de a liniști investitorii. Acest lucru a avut ca rezultat distrugerea a 3.9 miliarde de dolari. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra dezastrului, suma este mai mare decât toată bursa franceză.
Cel mai alarmant aspect al prăbușirii bursei este că acest lucru se întâmplă cu o politică monetare agresivă, lucru extrem de rar. De obicei, astfel de bule sau de sprinturi se încheie atunci când banca centrală se înăsprește. Lucrurile s-au înrăutățit atât de tare încât 71% din burse și-au sistat activitatea de tranzacționare.
Întrebarea pe care și-o pune toată lumea este dacă acest lucru este sau nu o corecție a pieței sau o bulă care explodează și care se va revărsa peste tot pe piețele globale.
Motivele prăbușirii bursei
Pe scurt, prăbușirea s-a întâmplat din cauza cantităților extreme de împrumuturi prin investitorii individuali și prin companii listate pe piața de schimb. Investitorii individuali au primit termeni generoși de care s-au folosit vorace, așa cum arată și graficul de mai jos. Cu toate astea, marginile de împrumuturi individuale au fost doar parțial responsabile pentru prăbușire.
Companiile din China s-au înfruptat și ele din propria formulă de împrumut folosind propriile burse corporatiste pentru a asigura împrumuturi de la bănci. Lucrul ăsta mergea foarte bine când piața era pe plus, dar pe măsură ce prețurile la acțiuni au început să se scufunde și bîncile au început, probabil, să ceară banii înapoi, companiile au hotărât să oprească tranzacțiile pentru a evita rambursarea banilor.
S-a ajuns atât de rău încât, la un moment dat, 71% dintre companiile listate au stopat tranzacțiile. Cu alte cuvinte, China a intrat într-o panică a vânzărilor și într-o buclă infinită de răspunsuri negative la vânzări a cauzat din ce în ce mai multe vânzări, ceea ce a generat apeluri în marjă ( cererea din partea unui broker ca investitorul să depoziteze bani sau securități pentru a acoperi posibile pierderi). Toate acestea au dus la și mai multe vânzări, până când Banca Populară a Chinei a fost forțată să intervină și să introducă măsuri de stabilizare pentru a încerca să oprească măcelul.
Așadar, pe lângă oprirea bursei, vânzarea acțiunilor de către principalii acționari (cei care dețin 5% din acțiuni sau mai mult) au fost suspendate. Dacă le-au vândut în ultimele 6 luni, sunt nevoiți să le cumpere înapoi. Toate acestea cad pe umerii unui grup de brokeri de bursă importanți și administratori de fonduri care oferă ca garanție 18 miliarde din proprii bani pentru a susține bursa.
Cădere globală
Așa cum arată și graficul de mai jos, doar în ultimele 30 de zile, toate produsele asociate cu creșterea globală au fost afectate după ce s-a prăbușit Shanghai-ul. Lichidarea este cauzată de temerile că dezastrul ar putea crește și că economia din China se va contracta. Iron Ore, care este un proxy pentru economia chineză, a căzut la cel mai jos nivel din ultimii zece ani, din cauza temerii că cererile din partea Chinei ar putea să scadă.
Cum e afectată moneda bitcoin de situația din China?
Goldman Sachs a notat că 80% din volumul de tranzacționare al monedei bitcoin vine de pe piața chineză. În articolele precedente, s-a spus că fluxul de bani se îndreaptă către locurile în care poate să genereze și mai mulți bani. Pentru că bitcoin-ul și-a început căderea anul trecut, Shanghai-ul și-a început trendul ascendent.
Mai jos avem un grafic care arată că pe măsură ce Banca Populară a Chinei și-a inițiat un ciclu mai lax, Shanghai-ul a crescut, în timp ce prețul monedei bitcoin a început să se scufunde și mai mult.
În ultima lună însă imaginea a început să se schimbe simțitor. Shanghai-ul s-a prăbușit, iar moneda bitcoin a început să crească. Acesta ar putea să fie începutul speculei Chineze pe piața bitcoin.
Mai jos este un grafic care compară Shanghai-ul cu prețurile bitcoin de la începutul lunii iunie și până acum. Bitcoin a crescut cu 20%, în timp ce bursa din Shanghai a scăzut cu aproape 30%.
Un alt grafic care pare a fi de rău augur, și care ar putea să aibă un impact pozitiv asupra prețului monedei bitcoin este afișat mai jos. Acesta acoperă Compozitul Shanghai contra S&P 500, începând cu anul 2005.
Este de observat că atunci când Shanghai-ul s-a prăbușit în 2008, i-a luat S&P-ului câteva luni să o ia pe urmele lui. Cu alte cuvinte, a avut un efect întârziat. S-ar putea repeta istoria de data asta sau este doar o corecție cu trend ascendent?
Din moment ce prăbușirea a fost cu mai mult de 20%, s-a declanșat o piață a urșilor în Shanghai. Cu alte cuvinte, pe măsură ce prețurile securităților scad, se propagă un pesimism care asigură că scăderea continuă și se întreține de la sine.
Goldman Sachs este de părere că nu există o bulă și văd o regrupare de trupe.
Nu se vede pădurea de copaci
Graficul ep ultimul an al bursei din Shanghai arată o prăbușire rapidă și de proporții. Dacă ne uităm la pădure, printr-un grafic pe o perioadă mai lungă, bursa din Shanghai își păstrează totuși trendul ascendent.
Mai jos este un grafic al ultimilor 10 ani, care arată că este încă în creștere.
Dacă mergem și mai adânc și ne întoarcem în urmă cu 20 de ani, nici nu ne-am da seama că evenimentele s-au întâmplat, iar creșterea care a început în vara lui 2014 va continua așa cum se vede și mai jos.
Dacă prăbușirea din China s-a încheiat deja sau prevestește ceva mai rău, sunt întrebări la care doar timpul va răspunde. Între timp, o temere și mai mare este felul în care se va reconstrui relația cu cei care au pierdut bani, și implicit încrederea în piață.
Autoritățile din China au folosit măsuri extreme pentru a încerca să calmeze temerile, dar aceste măsuri arată mai degrabă disperare, din moment ce încearcă să controleze ceea ce ar trebui să fie o piață liberă. Indiferent de rezultat, încep să intre bani în piața bitcoin, lucru care nu ar trebui să se oprească.
Înapoi la Șitri Bitcoin