Bursa Mt. Gox a fost cea mai mare lovitură dată monedei și comunității bitcoin. Acum, arestul lui Mark Karpeles, directorul de la Mt. Gox acuzat că ar fi manipulat volumele tranzacționate pe platformă chiar înainte ca schimbul să clacheze definitiv, aduce o întorsătură de situație care a captivat presa internațională.
Karpeles a fost arestat în Japonia, iar decizia judecătorească a Tribunalului Districtual va fi extrem de importantă în crearea unui precedent.
Mt. Gox a fost prima bursă de schimb bitcoin, iar în perioada sa de glorie tranzacționa aproape 80% din volumul întreg de tranzacții de la vremea respectivă. A fost lansat în vara lui 2010 și a sistat operațiunile în februarie anul trecut – se speculează că ar fi vorba de o delapidare, însă Mark Karpeles insistă asupra altui tip de scenariu – hackeri care au golit portofelele utilizatorilor. Mai mult de 350 de milioane de dolari (în bitcoin) s-au pierdut la acel moment.
Mai jos sunt listate evenimentele cheie din existența bursei bitcoin.
Iulie 2010 – Lansarea Mt. Gox
Mt Gox s-a lansat în luna iulie 2010
25 februarie 2014 – Mt. Gox pierde 350 de milioane în bitcoin (la vremea respectivă, 744 400BTC)
Apar primele speculații, ca urmare a publicării unor scurgeri de informații – un raport care vorbește despre pierderi enorme și indică faptul că bursa se va închide pentru a încerca o schimbare de brand.
Mt. Gox pretinde că a luat o decizie conștientă de a opri tranzacțiile
Controversata bursă de bitcoin lansează o scurtă declarație cu privire la decizia sa de a sista tranzacțiile, dar nu reușește să își liniștească utilizatorii, care nu puteau să-și acceseze fondurile.
26 februarie 2014 0 Directorul Mt. Gox vine cu noi declarații
Karpelles le spune utilizatorilor că se află încă în Japonia și că lucrează la o soluție pentru a localiza fondurile pierdute.
Mt. Gox primește o citație din SUA și se confruntă cu investigații în Japonia
Publicația Wall Street Journal raportează că Mt. Gox a fost citat de biroul de avocatură american din New York și că autoritățile japoneze investighează la rândul lor cazul.
28 februarie 2014 – Presupuse victime în cazul Mt. Gox acționează bursa în instanță
Un investitor bitcoin înaintează o acțiune legislativă în numele presupuselor victime ale Mt. Gox, în Chicago.
Mt. Gox intră în insolvență
Mt. Gox depune actele pentru insolvență, vorbind despre niște datorii incomensurabile (63.6 milioane de dolari americani), recunoscând faptul că s-au pierdut 750 000 din bitcoin-ii clienților și 100 000 din cei ai companiei.
3 martie 2014 – Se deschide o linie telefonică pentru suport al clienților Mt. Gox
Schimbul acum închis crează o linie telefonică de suport pentru clienții afectați de închiderea shcimbului și intrarea sa în insolvență.
Firma de avocatură țintește către averea lui Mark Karpeles
Firma londoneză Selachii LLP, care reprezintă peste 200 de petiționari, spune că vizează averea personală a lui Mark Karpeles pentru a recupera banii clienților.
10 martie 2014 Mt. Gox înaintează actele pentru procedura de protecție a companiilor intrate în insolvență
Capitolul 15 din legea insolvenței din SUA, bazată pe modelul de lege al Națiunilor Unite, vine cu anumite forme de protejare în cazul insolvenței internaționale. Depunerea actelor în SUA vine după o procedură asemănătoare de la Curtea Districtuală din Tokyo, emisă la sfârșitul lunii februarie. Cu toate acestea, Chris Dore, avocat american, sugerează că decizia protejează doar Mt. Gox KK, entitatea japoneză, și nu toate entitățile legale asociate. Curtea judecătorească americană aprobă documentele trimise în 17 iunie 2014
12 martie 2014 – Curtea de Justiție din Chicago îi îngeață lui Mark Karpeles toate conturile din SUA
Un judecător din Chicago decide înghețarea conturilor și bunurilor lui Mark Karpeles aflate în SUA.
20 martie 2014 – Mt. Gox ar putea încă să dețină fonduri de 200 000 BTC (118 mil. de dolari)
Un raport din partea Yahoo Japonia sugerează că Mt. Gox ar fi găsit fondurile (118 milioane de dolari la vremea respectivă) încă de la începutul lunii. Raportul pretinde că banii găsiți erau păstrați într-un portofel folosit de Mt. Gox înainte de prăbușirea sa în luna iunie 2011. Mt. Gox confirmă descoperirea banilor în ziua următoare.
30 martie 2014 – Mt. Gox este acuzat că ar fi folosit banii clienților pentru tot felul de cheltuieli nejustificate
Foști angajați de la Mt. Gox vorbesc public despre felul în care Mt. Gox folosea banii depozitați de clienți pentru a acoperi operațiuni și cheltuieli risipitoare.
1 aprilie 2014 – Judecătorul decide ca Mark Karpeles să se supună investigațiilor în SUA
Mark Karpeles trebuie să meargă în Texas pentru a face declarațiile oficiale – un fel de declarații sub jurământ care pun bazele strategiei de apărare. Directorul a indicat inițial că aceste depoziții se vor ține în Taiwan, dar avocații care reprezentau clienții păgubiți s-au opus.
15 aprilie 2014 – Mark Karpeles înaintează o moțiune de urgență
Mark Karpeles înaintează o moțiune de urgență, pretinzând că are nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă va apărea în fața curții americane pentru interogatoriul formal.
16 aprilie 2014 – Mt. Gox înaintează oficial lichidarea
Conform publicației Wall Street Journal, Mt. Gox înaintează actele pentru lichidare în fața curții din Tokyo, semnalând abandonarea planurilor de reabilitare civilă. Clienții nu mai au nici o speranță că își vor recupera banii.
24 aprilie 2014 – Mt. Gox anunță că începe procedurile de faliment
Mt. Gox începe procedurile de faliment în Japonia, iar avocatul Nobuaki Kobayashi este numit administrator al falimentului.
2 mai 2014 – Fondatorul Mt. Gox pretinde că a pierdut la rândul său 50 000 de dolari în urma prăbușirii bursei
Fondatorul inițial al Mt. Gox, Jed McCaleb, pretinde că a pierdut în jur de 50 000 de dolari după prăbușirea schimbului.
20 iunie 2014 – Întoarcerea lui Karpeles pe Twitter îi înfurie pe foștii utilizatori Mt. Gox
Infamul director se întoarce pe Twitter, cu o serie de mesaje superficiale, ceea ce îi înfurie pe oamenii care îl urmăresc și care încă mai caută răspunsuri legate de banii care le-au fost furați.
27 iunie 2014 – Mark Karpeles ”Mt. Gox a crescut rpea mult, prea repede”
În primul interviu de la căderea Mt. Gox, Karpeles declară pentru Wall Street Journal că schimbul a crescut prea repede și a devenit dificil de controlat.
7 iulie 2014 – Scurgeri de informații sugerează că Mt. Gox a plătit 200 000 de dolari companiei mamă în luna mai
În urma unor scurgeri de documente, apar noi controverse. Se pare că Mt. Gox a plătit aproape 200 000 de dolari companiei mamă, Tibanne KK, după ce a depus actele de insolvență.
23 iulie 2014 – Creditorii Mt. Gox vin cu puține răspunsuri și cu o scuză
O întâlnire dintre administratorul de faliment Nobuaki Kobayashi și creditorii nu oferă nici un răspuns. Deși prezent, Karpeles rămâne în mare parte tăcut de-a lungul audierilor și își cere scuze doar după ce unul din creditori îi cere să facă acest lucru.
Licitația domeniului Bitcoins.com este sistată de curtea americană
Curtea Districtuală americană din Seattle emite un ordin de restricționare pentru a preveni licitația domeniul bitcoins.com. Deținută de Karpeles prin compania Tibanne KK, licitația americană ar fi trebuit să aibă loc pe 24 iulie. Cu toate acestea, Tibanne KK a fost nevoit să își păstreze și declare toate bunurile.
30 iulie 2014 – Poliția din Tokyo investighează banii pierduți
12 august 2014 – Investigația Mt. Gox este întârziată cu 6 luni
Administratorul de insolvență japonez anunță o extensie de șase luni pentru ca creditorii să își poată înregistra cererile.
18 august 2014 – Firma de securitate vine cu noi indicii pentru investigația Mt. Gox
Wiz Technologies, o firmă de consultanță în ceea ce privește securitatea, spune că a investigat mai multe luni sumele de bitcoin pierdute și că nimic nu ar putea să ofere mai multe detalii despre ce s-a întâmplat cu schimbul.
15 ianuarie 2015 – Mark Karpeles, implicat în procesul Silk Road
Deși neagă cu vehemență acuzațiile, un martor chestionat de apărarea lui Ross Ulbricht spune că Mark Karpeles a fost la un moment dat suspectat că ar fi Dread Pirate Roberts – creierul din spatele pieței negre Silk Road.
19 februarie 2015 – Datele Mt. Gox vin cu noi indicii despre bot-ul de tranzacții Willy
Firma de securitate din Tokyo, WizSec, lansează o analiză preliminară despre datele de tranzacționare suspecte, informații scurse de pe Mt. Gox.
19 aprilie 2015 – Cea mai mare parte din banii Mt. Gox dispăruseră deja până în mai 2013, după unele rapoarte
Un grup care investighează prăbușirea Mt. Gox spune că o mare parte din bani au fost furați pe o perioadă mai lungă de timp, care ar fi început în 2011.
22 aprilie 2015 – Administratorul de faliment deschide procesul formal de cereri pentru clienții Mt. Gox
La doar câteva zile mai tărziu, administratorul Mt. Gox deschide un proces de cereeri formale pentru clienții Mt. Gox, pentru ca aceștia să își poată primi înapoi plata în bitcoin. Primul termen limită – finele lui mai – este prelungit până pe 29 iulie.
30 iulie 2015 – Poliția din Tokyo îi aduce directorului Mt. Gox acuzații de fraudare
Surse de știri locale raportează că Poliția Metropolitană din Tokyo urmează să îl aresteze pe Mark Karpeles pe 1 august, în cazul legat de investigația Mt. Gox.
1 august 2015 – Poliția japoneză îl arestează pe Mark Karpeles
Poliția îl arestează pe Karpeles în Japonia, sub acuzația că ar fi manipulat volumele Mt. Gox înainte de prăbușire.
Înapoi la Știri Bitcoin
Sursa –CoinDesk