Săptămâna trecută, reprezenanții Serviciului Secret al Statelor Unite au solicitat Congresului american să ”ia în considerare măsuri adiționale legale sau de reglementare” pentru monedele private.
Robert Novy, directorul adjunct al Biroului De Investigații din cadrul Secret Service a notat:
”Ar trebui să luăm în considerare acțiuni legislative sau de reglementare care să adreseze provocările referitoare la criptomonedele ce asigură anonimitatea. Congresul ar trebui să se asigure că agețiile de aplicare a legii păstrează accesul la informații, indiferent sub ce formă sunt stocate acestea”.
Poziția sa a fost susținută și de Greg Novano, din cadrul Agenției pentru Imigrație și Servicii Vamale:
”Unele dintre noile criptomonede au caracteristici care îngreunează urmărirea lor. Aceste monedele private sunt ușor de utilizat în activități ilicite într-un efort de a submina anchetele legitime de aplicare a legii. Deși sunt dificil de urmărit, nu este imposibil.”
Unii membri ai congresului, precum Robert Pittenger, reprezentant al statului Carolina de Nord, susține inițiativa de impunere de reglementări mai stricte:
”Una dintre cele mai mari amenințări emergente la adresa securității naționale din S.U.A. este utilizarea ilicită a criptomonedelor”.
Poziția autorităților este justificată și de rapoartele Rețelei de Combatere a Criminalității Financiare FinCEN, care subliniază că în ultimii doi ani au fost înregistrate atacuri tip ransomware în valoare de 1 miliard de dolari, la care se adaugă furturi din exchange-uri în valoare de 1.5 miliarde.
”Am fost martori la utilizarea monedelor virtuale în activități suspicioase în valoare de miliade de dolari. Cu toate că metodele financiare tradiționale rămân vehiculul principal pentru majoritatea activităților ilicite, FinCEN consideră că monedele virtuale prezintă riscuri financiare ilicite specifice și că, fără vigilență și acțiune, amploarea acestei activități ar putea crește.”, a declarat Thomas Ott, director adjunct în cadrul Departamentului de Trezorerie.
SUA nu este singura țară care ia atitudine împotriva monedelor private – Japonia a solicitat exchange-urilor care acționează pe teritoriul țării să delisteze criptomonede precum monero, zcash și dash.