Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia a propus un proiect de lege privind „medii de testare a reglementării” – sandbox în care să fie testate noile tehnologii. Documentul discută opt industrii care pot beneficia de un mediu liber de reglementare atunci când introduc noi tehnologii digitale. Lista include asistența medicală, transportul, educația la distanță, comerțul, finanțele, construcțiile, producția și serviciile publice.
Proiectul de reglementare pentru noile tehnologii nu menționează în mod direct blockchain sau criptomonedele, dar o notă explicativă menționează registrele distribuite ca una dintre tehnologiile care ar putea fi explorate în noile „regimuri de reglementare experimentale”.
Dezvoltati-va cunostintele pe timp de pandemie! Probabil cea mai mare oportunitate de a invata lucruri noi!
Banca centrală a Rusiei va fi responsabilă pentru supravegherea sandbox-urilor legate de fintech. Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice, care a inițiat proiectul de lege, au declarat pentru ziarul rus Izvestia că proiectele fintech nu vor fi obligate să respecte regulile stricte cu privire la rezervele de numerar și raportarea financiară.
Proiectul de lege oferă autorităților de reglementare din Rusia posibilitatea de a studia tehnologia nouă într-un mod mai flexibil. De asemenea, sugerează că regiunile țării să poată să-și creeze propriile sandbox-uri locale.
Proiectul de reglementare pentru noile tehnologii nu se refera la criptomonede
Dacă va fi aprobat, proiectul de lege va facilita dezvoltarea noilor tehnologii, inclusiv blockchain. Cu toate acestea, nu garantează că sandbox-urile vor include și criptomonedele. Banca centrală a Rusiei a avut în mod constant o atitudine împotriva activelor digitale. Recent, instituția a fost implicată în elaborarea de legislație care să împiedice afacerile cripto să funcționeze în țară.
Mikhail Komin, director de cercetare la Centrul pentru guvernare avansată de la Moscova, a declarat că Rusia nu va accepta criptomonedele prea curând:
„Cu siguranță, pandemia de coronavirus și criza financiară fac ca guvernul să caute soluții neortodoxe, dar criptomonedele nu fac parte din ele. Banca Rusiei este interesată de scăderea incertitudinii pe piețele financiare și valutare cauzate de volatilitatea rublei rusești. Din păcate, consideră că activele digitale ar adăuga și mai multă incertitudine”,
a spus Komin.