Într-un interviu din 20 iulie, fondatorul WikiLeaks Julian Assange a vorbit despre renașterea platformei și despre lansarea unor noi materiale care dovedesc faptul că Serviciile Secrete americane monitorizează guvernul German la o scară fără precedent ținând cont că ne aflăm într-o perioadă de pace.
”Inundați de materiale”
Într-o discuție despre numărul mare de materiale publicate în ultimele câteva luni, Assange a subliniat faptul că site-ul nu s-a oprit niciodată din postarea de documente, dar că unele dintre acestea (cum ar fi de exemplu cele legate de Siria) nu au fost de prea mare interes pentru presa vestică. În plus, conflictul care a început în 2010 cu guvernul american a dus la o blocadă bancară, tăind mai mult de 90% din finanțele WikiLeaks. A fost nevoie de multă creativitate să își rezolve problemele financiare fără bani, printre care și provocarea (acum rezolvată) din tribunal.
Assange este de mult un avocat fervet al monedei bitcoin, în special al tehnologiei blockchain pe care a fost construită. Cu toate acestea WikiLeaks nu a acceptat într-o primă fază donații în bitcoin, din câte se pare la cererea lui Satoshi Nakamoto, care nu vroia să atragă atenția guvernelor printr-o asemenea legătură, care ar fi putut distruge comunitatea în stadiile ei incipiente. Nakamoto a scris în 2010: ”Proiectul trebuie să crească treptat pentru ca programul să poată să fie îmbunătățit pe parcurs. Fac acest apel la WikiLeaks să nu încerce să folosească bitcoin”
WikiLeaks a început totuși să accepte donații în bitcoin în luna iunie 2011, după prima creștere majoră a monedei.
Donațiile care au fost colectate în timpul blocadei bancare au permis site-ului să implementeze un sistem de ultimă generație prin care să poată să primească documente, sistem care a fost lansat în varianta beta anul acesta, în luna mai. Sistemul este asigurat din punct de vedere criptografic, operațional și legal, având în vedere securitatea surselor. În schimb, acest lucru a dus la o creștere exponențială a materialelor primite, iar Assange a spus că organizația ”e inundată de materiale”. A adăugat:
”Din punct de vedere economic, provocarea pentru WikiLeaks este dacă putem să scalăm veniturile proporțional cu numărul de materiale pe care trebuie să le procesăm”
Supravegherea guvernului german
Cel mai recent articol semnificativ reprezintă dovada că agențiile de spionaj americane au colectat intensiv date despre 125 de politicieni și oficiali germani de nivel înalt de câteva zeci de ani. Assange sugerează că porțiuni ale acestor informații, dacă ar fi date presei, ar putea să desființeze cabinetul Angelei Merkel în orice moment.
Zona analizată în materialul publicat deocamdată este politica germană, politicile europene și problemele economice. Assange afirmă că, observând felul în care informația este trecută prin lanțul trofic al agenției de spionaj, poate să înțeleagă care sunt prioritățile guvernului american.
Până acum, interceptările publicate sugerează de exemplu nivelul interesului Americii față de ideea că Germania ar propune un rol și mai mare al Chinei în Fondul Monetar Internațional. Bazându-se pe această informație, ar trebui luată o decizie să anuleze ideea, pentru că SUA vede ajutorul chinez pentur Europa ca pe o amenințare la dominația sa – deși faptul că și datoriile americane au fost cumpărate de către chinezi este absolut acceptabil.
”Trebuie luată o decizie executivă – uciderea ideii lui Merkel înainte să înceapă să se târască” – Assange