Schimbul P2P descentralizat Coinffeine s-a lansat oficial în versiunea beta, oferind servicii în peste 70 de țări. Cunoscut ca primul schimb descentralizat de bitcoin din lume, Coinfeeine este descris de fondatorii săi ca fiind ”BitTorrent-ul bitcoin-ului”, în sensul că este complet distribuit, ca BitTorrent, împreună cu toate beneficiile pe care le oferă.
În fruntea listei când vine vorba de beneficii se află siguranța, platforma P2P oferind doar informații personale foarte limitate cu persoana cu care utilizatorul Coinffeine face schimbul (este vorba aici despre procesorul de plată al contului de utilizator, pentru ca banii să poată fi transferați).
”Ai mereu control asupra bitcoin-ilor tăi, iar procesorul de plată pe care îl alegi controlează moneda ta locală” notează compania.
S-a spus despre Coinffeine că oferă o experiență pentru utilizator similară cu schimburile tradiționale, dar utilizează procesoare de plată locale ca PayPal pentru administrarea banilor fiat, completate cu aplicația desktop care permite utilzatorilor să administreze bitcoin-ii fără să piartă controlul asupra lor nici un moment.
”Pentru că nu trebuie să ne identificăm utilizatorii sau să impunem legislație KYC putem să facem un model de schimb mult mai scalabil” a spus directorul executiv Alberto Gomez Toribio într-o postare pe blog. ”Ceea ce este și mai interesant este experiența pentru utilizator pe care noi o oferim. Coinffeine este ca BitTorrent. Trebuie doar să descarci, să te conectezi cu contul OKPAY, iar în viitor și cu PayPal și să îl folosești”
Compania menționează și serviciile PayPal, dar deocamdată nu este disponibil. La lansare doar serviciul rusesc de plată OKPAY era disponibil, dar compania speră să poată să adauge suport pentru opțiuni de plată adiționale în viitor.
Riscuri legislative
În timp ce ideea unui schimb bitcoin descentralizat este una bună, sunt multe lucruri care s-ar putea să îți placă când vine vorba de oferta Coinffeine, natura sa descentralizată devenind în cele din urmă un fel de risc legilsativ.
Compania poate pretinde cât vrea că datorită faptului că este descentralizat, și tranzacțiile sunt P2P, că nu sunt pot fi trași la răspundere, dar atunci când personaje dubioase încep să folosească serviciul pentru spălare de bani, ceea ce se va întâmpla, apărare de tipul ”nu controlăm tranzacțiile utilizatorilor” nu va fi foarte de succes cu agențiile guvernamentale.
Acestea fiind spuse, Coinffeine vine cu susținere impresionantă, fiind finanțați de banca spaniolă Bankinter și de firma de avocatură Abanlex, aceasta din urmă faimoasă pentru că a câștigat procesul ”Dreptul la uitare” împotriva companiei Google în Europa, așadar poate din punt de vedere legal, de aici înainte, ar putea să aibă șanse destul de bune.