Economistul american Nouriel Roubini a reiterat opiniile sale la adresa criptomonedelor – în special Bitcoin, într-un interviu acordat Kitco News. Roubini a afirmat că Bitcoinul nu are utilitate și nu are cazuri de utilizare precum aurul. În plus, volatilitatea prețurilor elimină moneda digitală ca un depozit perfect de valoare.

„Bitcoin nu generează venituri. Nu are utilizatori, nici măcar ca mijloc de plată, nu este un depozit stabil de valoare. Nu are utilitate. Nimeni nu poartă bijuterii Bitcoin ca element de status, oricât de ridicol sună asta. Este virtual, deci nu poate fi evaluat corect. Care este valoarea fundamentală a acestuia? Pentru orice alte active, avem un set de elemente fundamentale economice care le pot justifica. Deci, ideea că Bitcoin este aurul digital, în opinia mea, nu are sens. Și apropo, ori de câte ori există perioade de instabilitate economică, Bitcoin scade mai mult decât alte active riscante.”

Bula cripto va fi eliminată

Roubini este de asemenea de părere că bula cripto va fi eliminată gradual în viitorul apropiat, sub presiunea noilor reglementări impuse de autoritățile mondiale. În plus, monedele digitale ale băncilor centrale vor elimina singurul aspect atrăgător al criptomonedelor pentru populație. CBDC-urile au un caz de utilizare mult mai extins și oferă mai multă încredere în ce privește stabilitatea.

Economistul este însă de părere că, deși piața cripto are o valoare de peste 2 trilioane de dolari în prezent, impactul prăbușirii sale va fi mic. Sectorul financiar nu va fi afectat semnificativ, însă foarte mulți investitori individuali vor avea de suferit.

Stai conectat in lumea digitala!

Deoarece activele riscante continuă să crească și să atragă capital, Roubini susține în continuare că investitorii inteligenți trebuie să își creeze o plasă de siguranță prin investirea în active de siguranță precum aurul.