Departamentul de Energie al Statelor Unite a anunțat că va finanța cu 4.8 milioane de dolari dezvoltarea de aplicații pentru domeniul său de activitate. Banii vor fi alocați departamentelor de cercetare și dezvoltare din cadrul mai multor universități.

Inițiativa are drept scop identificarea celor mai utile aplicații ale noilor tehnologii în industria combustibililor fosili. Este denumită ”University Training and Research” și se derulează prin Biroul de Energie Fosilă.

Finanțarea urmărește să faciliteze atingerea unor obiective specifice, precum resurse energetice mai ieftine și rețele electrice mai eficiente.

Tehnologia Blockchain

Unul dintre domeniile de interes este aplicabilitatea tehnologiei blockchain în eficientizarea managementului rețelelor. Conform prezentării oficiale a programului, Departamentul de Energie dorește să utilizeze blockchain pentru:

“securizarea datelor semnalului de proces și a altor fluxuri de informații în cadrul rețelelor de senzori distribuite pentru sistemele de generare a energiei fosile.”

Alte proiecte sponsorizate includ utilizarea de resurse avansate de calcul pentru centralele de cărbune pentru a genera rezultate analitice. De asemenea, se dorește îmbunătățirea proceselor de reutilizare a apei și utilizarea științele fizice și biologice pentru a măsura elementele chimice din cenușa cărbunelui.

Departamentul de Energie

a declarat că finanțează proiecte de cercetare și dezvoltare pentru a reduce “riscul și costul” tehnologiilor energetice avansate bazate pe combustibili fosili. Scopul final este de a asigura o utilizare mai durabilă a resurselor fosile în S.U.A.

Aceasta nu este prima dată când departamentul a căutat să utilizeze blockchain pentru îmbunătățiri tehnologice. Încă din ianuarie 2017, agenția a început să solicite în mod public propuneri de cercetare pentru

“noile concepte pentru sistemele energetice care se bazează pe blockchain”.

În cursul lunii ianuarie al anului trecut, compania a colaborat cu BlockCypher pentru a dezvolta soluții pentru tranzacțiile cu energie prin intermediul mai multor rețele blockchain.

De asemenea, în iulie 2018, departamentul a acordat un grant de aproape 1 milion de dolari start-up-ului Grid7 din Colorado. Compania a dezvoltat conceptul pentru o rețea energetică descentralizată mai eficientă decât cea existentă.