Actualul ministru al Justiției Rusiei, Alexander Konovalov, a afirmat că nu consideră că este necesată o definiție legală a criptomonedelor. Potrivit lui, este prea devreme pentru a formaliza legislația cripto în țară.

Argumentul principal al lui Alexander Konovalov este că monedele digitale nu sunt acceptate ca mijloc de plată în țară. El afirmă că, Constituția Rusiei și legislația actuală privind sistemul financiar nu permit utilizarea criptomonedelor în acest mod. Prevederea este menționată în articolul 75 din Constituția Rusiei.

Ca urmare, dacă criptomonedele nu sunt bani, atunci ele sunt o clasă separată de active. Autoritățile de reglementare au nevoie de timp pentru a le defini. Dacă se grăbesc să ia decizii, ar putea face o greșeală și acest lucru ar putea provoca și mai multe probleme în viitor.

Industria cripto este încă în dezvoltare, ceea ce înseamnă că există încă timp pentru a se lua măsurile necesare.

Statut juridic neclar pentru criptomonede în Rusia

Rusia este considerată în prezent o zonă plină de incertitudini pentru piața cripto. Duma de stat și autoritățile de reglementare nu au reușit să ia o decizie clară în privința acestor active.

ro.exchange
Anul trecut a fost adoptat un proiect de lege pentru a defini activele digitale, însă toată terminologia criptologică a fost modificată ulterior. Termenii clasici legati de industria cripto au fost înlocuiti cu “drepturi digitale” și cu alți termeni similari. Acest aspect nu a ajutat la clarificarea statutului.

Orice mențiune privind minarea de criptomonede a fost de asemenea eliminată din proiectul de lege. Practic, versiunea actuală a legii este atât de generică, încât nu va avea niciun efect în rezolvarea problemelor industriei din Rusia.

Declarațiile ministrului de justiție nu sunt un semnal pozitiv. Dacă Duma de stat este de acord cu poziția lui Alexander Konovalov, incertitudinea legală din Rusia cu privire la criptomonede este posibil să continuie.

Între timp, autoritățile continuă să deruleze experimente cu privire la implementarea tehnologiei blockchain în diferite domenii de activitate.