Dubai Blockchain Strategy 2020 este planul autorităților de a transforma unul dintre cele mai luxoase orașe din lume într-un oraș blockchain. Prin intermediul a două organizații – Smart Dubai și the Dubai Future Foundation, au început deja să fie puse în practică primele etape.

Dr. Aisha Bint Butti Bin Bishr, directorul general al Smart Dubai, a declarat:

”Dubaiul s-a stabilit, în timp record, ca destinație globală pentru inovatori și antreprenori în industria blockchain. Ghidat de viziunea conducerii noastre, Emiratul a devenit sinonim cu tehnologiile avangardiste, pe care le îmbrățișează cu curaj și le utilizează pentru a crea o experiență urbană avansată, conectată și fără probleme pentru locuitorii și vizitatorii săi.”

Dr. Butti consideră că orașul se află într-o poziție perfectă de a se stabili ca un epicentru pentru industria blockchain. Strategiile implementate urmăresc să transforme Dubai într-un oraș inteligent bazat complet pe blockchain în următorii câțiva ani.

Global Blockchain Challenge

Prima etapă catre un oraș blockchain este competiția Global Blockchain Challenge. Aceasta urmărește să identifice cele mai inovatoare start-up-uri blockchain din lume și să le aducă în Dubai.

Următoarea rundă a competiției va avea loc la Future Blockchain Summit din 2-3 aprilie 2019, la Dubai World Trade Center. Concursul este organizat de Smart Dubai și Dubai Future Accelerators (DFA), o inițiativă a Fundației Dubai Future Foundation (DFF).

Start-up-urile blockchain care trec etapele preliminare ale competiției vor fi invitate să se antreneze în Dubai cu DFA și va primi o introducere în cultura EAU. Cei trei câștigători ai concursului vor avea ocazia de a-și vinde și implementa produsele și serviciile în Dubai. Câștigătorul concursului va primi 20.000 $ în numerar, iar locurile doi și trei vor primi 15.000 $, respectiv 10.000 $.

Prima ediția a Summitului din 2018 a atras peste 8.000 de participanți, 130 de companii cripto și peste 140 de vorbitori.

Oraș blockchain!? Este posibil?

Șansele ca planurile amobiționase ale Dubai-ului să se materializeze sunt destul de reduse dacă privim situația din punct de vedere realist. Implementarea tehnologiei blockchain este dificilă și necesită multe eforturi de contruire a infrastructurii. Cu toate acestea, Emiratele Arabe dispun de fondurile necesare pentru a atrage cele mai strălucite minți. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele finale ale planurilor ambițioase.