Federal Reserve a SUA a decis să implementeze o serie de măsuri drastice pentru a sprijini o economie mondială ce are probleme pe fondul pandemiei de coronavirus.

Banca centrală americană a anunțat reducerea ratei dobânzii la un interval țintă de la 0% la 0,25%. În plus, Fed a planificat, de asemenea, să injecteze 700 de miliarde de dolari pentru a cumpăra titluri de trezorerie și titluri de credit ipotecare:

“Rezerva Federală monitorizează cu atenție piețele creditelor și este pregătită să utilizeze întreaga sa gamă de instrumente pentru a sprijini fluxul de credit către gospodării și întreprinderi și, prin aceasta, să promoveze obiectivele maxime ale ocupării forței de muncă și stabilitatea prețurilor”,

a declarat banca centrală americană într-un comunicat.

Urmareste canalul nostru de YouTube!

Acest lucru va aduce activele totale din rezervele federale până la un record de 5 trilioane de dolari.

Săptămâna trecută, Fed a anunțat, de asemenea, că va introduce 1,5 trilioane de dolari pe piața repo (creditele pe termen scurt). Este a treia oară cand banca centrală din SUA a luat măsuri de urgență pentru a proteja piețele financiare și economia de la criza financiară globală din 2008.

Prețul aurului a crescut cu 3% dupa anunt

Într-o mișcare complementară, opt dintre cele mai mari bănci din SUA au declarat că vor opri răscumpărările de acțiuni până în trimestrul al doilea:

„Obiectivul nostru colectiv este de a folosi capitalul și lichiditatea noastră semnificativă pentru a oferi un sprijin maxim persoanelor fizice și a întreprinderilor mici. Dorim să sprijinim economia mai largă prin împrumuturi și alte servicii importante”,

se menționează în declarația comună emisă de bănci.

Știrile despre măsurile Fed nu au avut însă efectul pozitiv așteptat asupra burselor. Tranzacțiile futures Dow Jones Industrial Average au fost oprite duminică seara, când prețurile au scăzut cu 5%. Dolarul american a scăzut brusc după anunț, în timp prețul aurului a crescut cu 3%.

Este aparent că investitorii nu sunt suficient de încurajați, mai ales că pandemia de coronavirus nu poate fi controlată cu măsuri economice. Numărul de cazuri identificate în SUA se apropie de 4000, dar majoritatea specialiștilor susțin că în realitate sunt mult mai multe.

Piața cripto, în schimb, a reacționat “ciudat”. Prețul Bitcoin a crescut cu peste 12%, de la 5.302$ la 5.955$ în mai puțin de o oră după anunțul Fed. La scurt timp a revenit la nivelul de 5.300. In momentul publicarii pretul Bitcoin se tranzactioneaza in jurul valorii de 4.950$

CryptoZZ