Compania Ripple Labs și CEO-ul Brad Garlinghouse a lansat un proces împotriva Youtube. Platforma video este acuzată de complicitate în proliferarea escrocheriilor “XRP giveaway”.

Procesul a fost înregistrat în California pe data de 21 aprilie și solicită daune din partea Youtube deoarece ”nu au făcut suficiente eforturi pentru a opri escrocheriile XRP”.

Reclamanții au acționat împotriva Youtube pentru a „promova o schimbare de comportament largă a industriei și pentru a stabili premisele responsabilității”, potrivit unei postări de pe blogul companiei Ripple.

ICO de succes! ICO SCAM!

Garlinghouse a susținut că scam-ul „XRP Giveaway” a fraudat deja victimele „de XRP evaluate la sute de mii de dolari”.

Escrocheria se bazează pe atacuri tip spear-phishing împotriva canalelor YouTube legitime. Folosind un e-mail cu malware, atacatorii contactează proprietarii canalele de Youtube legitime. În momentul în care aceștia răspund, credențialele lor sunt compromise, iar escrocii preiau controlul asupra canalelor.

De obicei, aceștia publică clipuri prin care conving victimele să trimită XRP pentru a ”confirma adresele” și a primi recompense semnificative.

Proces împotriva Youtube pentru inactiune

Procesul afirmă că Youtube profită cu bună știință din acțiunile escrocilor, deși au capacitatea de a-i opri:

„YouTube profită de înșelătorie prin vânzarea cu bună știință de anunțuri plătite în numele fraudatorilor care par să reprezinte pe Ripple și pe domnul Garlinghouse. Aceste anunțuri – așa-numitele „reclame de descoperire video” – sunt concepute de YouTube pentru a apărea în partea de sus a paginii de rezultate a căutării alături de rezultatele căutării organice”.

Ripple citează mai multe cazuri în care Youtube a acordat ecusoane de verificare canalelor care au fost preluate de escroci. Compania susține că a depus 49 de cereri de retragere către Youtube cu privire la escrocherii din noiembrie 2019. Alte 305 de reclamații au fost depuse împotriva unor canale care l-au implicat în mod special Brad Garlinghouse, se arată în document.

Reclamanții susțin că, prin ”inacțiunea deliberată”, Youtube a provocat deja un prejudiciu ireparabil atât pentru marca Ripple, cât și pentru reputația lui Brad Garlinghouse.

„Inacțiunea deliberată a YouTube a afectat iremediabil – și continuă să dăuneze iremediabil – marca Ripple și reputația domnului Garlinghouse. De asemenea, inacțiunea YouTube a rănit nenumărate persoane care au fost victime ale înșelătoriei. Aceste prejudicii vor continua să crească dacă Curtea nu va interveni”.

CryptoZZ