Banca de decontări internaționale (BIS) a emis un raport în favoarea monedelor digitale emise de băncile centrale (CBDC). Buletinul publicat de BIS analizează evoluțiile plăților digitale pe fondul pandemiei de COVID-19.

Raportul îndeamnă băncile centrale să ia în considerare dezvoltarea CBDC pentru a răspunde la preocupările cu privire la răspândirea virusului prin metodele de plată existente.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment cu privire la răspândirea COVID-19 prin intermediul bancnotelor. Ca urmare a acestui fapt, BIS semnalează că tendința de renunțare la cash se va accentua. De exemplu, în Marea Britanie, cantitatea de numerar a scăzut drastic de la declanșarea pandemiei.

Raport în favoarea monedelor digitale – CBDC

Pe termen mediu, raportul prevede că pandemia ar putea

„conduce atât la reducerea cantității de numerar deținută de către consumatori, cât și la o creștere structurală a utilizării plăților mobile, cu carduri și online”.

BIS anticipează că actualul climat ar putea accentua creșterea importanței infrastructurilor de plată operate de banca centrală. Acest lucru accentuează necesitatea dezvoltării de soluții precum CBDC-urile.

Raportul subliniază necesitatea ca CBDC-urile să fie concepute pentru a rezista la o mare varietate de șocuri – „inclusiv pandemii și atacuri cibernetice”.

În ciuda susținerii unei monede digitale a băncii centrale, BIS avertizează că eliminarea numerarului ca mijloc de plată general acceptat ar putea avea și efecte negative. Mai exact, ar putea să aibă un impact sever asupra consumatorilor ce nu au acces la servicii bancare și cei în vârstă.

Ce sunt monedele stabile – StableCoins?

BIS este o instituție financiară internațională ce include 600 de membri reprezentând băncile centrale din 60 de țări.

CryptoZZ