Patru exchange-uri cripto americane anunță crearea unui grup pentru sprijinirea auto-reglementarii industriei cripto și colaborarea cu autoritățile de reglementare.

Exchange-urile Gemini, Bitstamp, Bittrex și Bitflyer au anunțat crearea ”Virtual Commodity Association Working Group” (VCA), după modelul japonez.

Scopul asociației este de a formula standarde de activitate aplicabile întregii industrii. Totodată sprijină colaborarea cu marii investitori și cu autoritățile financiare din Statele Unite.

Grupul de lucru se dorește a fi

”precursorul pentru organizațiile de auto-reglementare pentru bunuri digitale precum Bitcoin și Ethereum”.

Inițiativa este similară cu cea existentă deja pe piața japoneză. Reprezentanții de exchange-uri cripto din această țară au ajuns mai repede la concluzia că trebuie să își impună standarde de activitate interne. Asta pentru a fi luați în serios de autoritățile de reglementare .

Cele patru companii au declarat că doresc să promoveze cele mai bune practici în industria cripto. Totodată urmăresc să identifice modalități pentru creștere lichidității de pe piață și să combată tentativele de manipulare a prețurilor.

Prima întâlnire a grupului de lucru va avea loc în septembrie. Reprezentanții celor patru exchange-uri cripto vor alege un director executiv și încep discuțiile pentru crearea unui ghid de bune practici.

Pentru început, rolul de director executiv este ocupat de Maria Filipakis, care anterior a activat în cadrul Departamentului Dd Servicii Financiare din New York, unde a contribuit la formularea reglementărilor cunoscute sub numele de BitLicense.

Aceasta a declarat:

”Aplaud inițiativa VCA și a membrii săi în angajamentul lor de a consolida peisajul de reglementare al industriei digitale a activelor, reguli de protecție a clienților și de a aduce cele mai bune practici și transparența pieței”.

Cele patru exchange-uri cripto au un volum zilnic de tranzacții combinat de peste 200 milioane de dolari. Este interesant însă că printre organizatorii acestei inițiative nu se numără și Coinbase, care este unul dintre cele mai mari exchange-uri din SUA, cu un volum zilnic de 135 milioane de dolari.