Un jurnal de tranzacționare este unul dintre elementele majore care diferențiază traderii profesionisti de cei începători. Jurnal, plan sau strategie are rolul de a inregistra performantele și motivația din spatele tuturor tranzacțiilor realizate.

Prin analiza acestor informații, traderii au posibilitatea de a identifica modelele si tipare pentru a se proteja de pierderi. Obiectivul final este de a crea un proces care să fie atât transparent, cât și fără prejudecăți. Daca ai evidenta tranzactiilor, automat iti creezi o strategie de imbunatatire a mentalitatii care duce la reducerea erorilor emotionale.

Așadar, trei elemente esențiale ce trebuie incluse într-un jurnal de tanzacționare sunt starea emoțională, performanța investiției și condițiile pieței.

Starea emoțională

Starea mentală la momentul respectiv este importantă pentru a minimiza erorile emoționale. Traderii experimentați testează piețele riscante cu pariuri mici pentru a minimiza pierderile. Dacă nu poti aplica în mod consecvent o poziție de “încredere” în tranzacțiile pe care le faci, atunci trebuie să existe o parte din strategia și configurația ta tehnică în care nu ai încredere.

Jurnalul de tranzacționare ar trebui să fie o oglindă ce reflectă starea emoțională ce te va ajuta să monitorizezi exuberanța irațională și absența regulilor de gestionare. În timp, te va ajuta să obții obiectivitatea necesară pentru a avea rezultate bune pe piață.

Performanța investiției

Acest aspect al jurnalului de tranzacționare este probabil cel mai simplu de înregistrat și oferă cea mai clară proiectie a rezultatelor. Este importat însă să fie incluse și aspectele de analiză tehnică ce au determinat aceste rezultate. Acest lucru te va ajuta să identifici modelele de succes și indiciile ce te vor ajuta pe viitor.

Condițiile pieței

Condițiile conturează exact care este starea unei anumite piețe în momentul în care ai inițiat tranzacția.

Acest lucru este important deoarece te ajută să începei să evidențiezi modelele din stilul tau de tranzacționare care sunt incompatibile cu condițiile pieței. Dacă iti planifici zilele în care te simțiți în siguranță, atunci, prin toate mijloacele, reține condițiile de pe piață și ofera o schiță detaliată a ceea ce se întâmplă în acea zi.

Acest lucru te va ajuta să reevaluezi riscul, pe măsură ce piața continuă să atingă cele mai joase niveluri sau ritmul lateral.

După cum a spus Brett Steenbarger, autorul “Psihologiei de tranzacționare: Instrumente și tehnici de gestionare a piețelor”, a spus:

“Jurnalul este un plan de afaceri. Planul corect executat poate fi diferența dintre succes și eșec în orice demers “.