Una dintre aspectele cele mai utile ale criptomonedelor este facilitarea tranzacțiilor internaționale, oferind viteză și comisioane scăzute. În prezent, majoritatea băncilor sunt dependente de sistemul SWIFT, însă în ultimii ani au început să apară soluții alternative. O competiție pare să se dezvolte între RippleNet și proiectul Blockchain World Wire al IBM.

Ripple a fost unul dintre proiectele care a încercat să acapareze piața transferurilor internaționale, prin colaborarea cu diferite bănci. În prezent, peste 200 de bănci și procesori de plăți fac parte din reteaua RippleNet.

cryptocoin
Iată însă că IBM și Stellar încep să se manifeste ca rivali semnificativi prin noul proiect Blockchain World Wire. Lansat în septembrie 2018, sistemul de transferuri și plăți internațioanle se bazează pe blockchain-ul Stellar.

În prezent, Blockchain World Wire include 40 de bănci și va fi activ în peste 50 de țări, conform declarațiilor lui Jesse Lund. Lund este șeful IBM Blockchain solution, inițiatorul acestui proiect.
Scopul Blockchain World Wire, ca și al RippleNet, este de a elimina intermediariii în tranzacțiile transfrontaliere, în special cele care implică mai multe valute.

Cele două proiecte încearcă să atace monopolul Swift din industria bancară și sistemul tradițional de transfer de bani, care astăzi nu par a fi capabile să evolueze pentru a oferi tranzacții rapide și ieftine.

Ripple versus Stellar blockchain

Rivalitatea este cu atât mai pronunțată cu cât proiectul Stellar a fost creat de un fost co-fondator al Ripple. Jed McCaleb a participat la lansarea Ripple și a părăsit proiectul în 2013 pentru a co-fonda propria rețea descentralizată.

Sistemul de plăți al IBM a optat pentru blockchain-ul Stellar, dar oferă în plus opțiunea de integrare a altor criptomonede. Jesse Lund a declarat că Blockchain World Wire poate integra Bitcoin, Ripple (XLM) și alte criptomonede stabile.

IBM Blockchain solutions a participat anterior la crearea criptomonedei stabile Stronghold, care va fi probabil integrată pe noua platformă de plăți.