Pe data de 15 februarie, a fost publicată în registrul SEC propunerea de ETF Bitcoin a Bitwise Investment Management și NYSE Arca. Cea ce-a doua propunere, înaintată de VanEck / SolidX și Cboe BZX Exchange, este programată să fie publicată pe 20 februarie.

Odată cu publicarea oficială, SEC va avea la dispoziție până la începutul lunii aprilie pentru a emite o decizie inițială. Aceasta poate fi de aprobare, respingere sau amânare.

Între timp, publicul are trei săptămâni în care poate înainta întrebări sau puncte de vedere cu privire la cele două propuneri.

Întârzieri generate de suspendarea activității guvernamentale din Statele Unite

Propunerea VanEck / SolidX a fost depusă anul trecut și mulți analiști se așteptau ca aceasta să fie primul EFT aprobat de către autoritatea de reglementare. Cu toate acestea, propunerea a fost retrasă din cauza suspendării activității guvernamentale din Statele Unite din 22 decembrie 2018. La momentul respectiv, reprezentanții VanEck au susținut că riscau ca ETF-ul să fie respins de SEC.

ro.exchange

Odată cu reluarea activității SEC, propunerea a fost redepusă la sfârșitul lunii ianuarie. Dacă va fi aprobat, un ETF poate să aducă lichiditate pe piața cripto care începe să arate semne de recuperare.

Cu toate acestea, SEC poate să prelungească procesul de decizie timp de 240 de zile. Asta înseamnă că ar putea dura luni de zile înainte de a se ajunge la o decizie finală cu privire la oricare ETF.

Un ETF Bitcoin va fi aprobat ”până la urmă”

Unul dintre comisarii SEC, Robert J. Jackson Jr, a declarat că un ETF Bitcoin va fi în cele din urmă aprobat. Cu toate acestea, autoritatea de supraveghere a exprimat anterior îngrijorări cu privire la posibilitatea de manipulare a prețului acestui activ.

Până în prezent, SEC a respins cel puțin 10 astfel de propuneri. În august 2018, autoritatea a respins șapte depuneri de la ProShares, Direxion și GraniteShares. In urma criticilor exprimate de proprii angajați, precum comisarul Hester Pierce, au decis că vor re-analiza propunerile. Nu au fost însă oferite comentarii ulterioare pe acest subiect.

Jay Clayton, președintele SEC, a declarat că nu vor fi aprobate propuneri de ETF-uri cripto până când vor fi abordate preocupările legate de manipularea pieței. Piața a evoluat semnificativ în ultima perioadă și multe țări, în special din zona asiatică, au adoptat legislație aplicabilă criptomonedelor.