Periodic, algoritmul Bitcoin trece prin procesul denumit halving/înjumătățire, în care recompensa de bloc este redusă cu 50%. Aceasta este o parte din politica monetară deflaționistă a Bitcoin și este motivul pentru care economiștii austrieci denumesc Bitcoin “bani grei”.

La început, recompensa/bloc era 50 de Bitcoin, iar în prezent este de 12.5 BTC. Până în prezent, Bitcoin a trecut prin două procese de halving, în 2012 și 2016. Următoarea înjumătățire a recompensei va avea loc în mai 2020.

Reducerea la jumătate a recompensei are un rol important în sistemul economic al Bitcoin.

În primul rând, prelungește durata de viață a sistemului de recompense. Prin Bitcoin halving, minarea celor 21 milioane de Bitcoin va dura mai mult timp. In lipsa acestui proces, recompensele pentru minare ar înceta în aproximativ 6 ani.

În al doilea rând, înjumătățirea recompenselor ajută Bitcoin să înregistreze o creștere constantă a prețurilor în timp. Acest lucru se datorează faptului că numărul de Bitcoin noi la fiecare 4 ani va scădea. Această aprovizionare limitată susține creșterea prețurilor deoarece controlează inflația.

Efectul Bitcoin halving asupra prețului

Graficele de preț demonstrează că în anul ce precede înjumătățirea recompensei, prețul Bitcoin a înregistrat o creștere semnificativă. Mai exact, în cele 18 luni ce preced procesul de halving, valoarea BTC a crescut susținut.

Având în vedere că următoarea reducere a recompenselor va avea loc în mai 2020, investitorii vor începe să acorde atenție acestui tipar. Din punct de vedere istoric, efectele se văd cu aproximativ un an înainte. Asta înseamnă că Bitcoin va înregistra valoare minimă anuală la începutul lui 2019, urmată de un trend ascendent începând din mai 2019.

“Buy the rumor, sell the news”

Buy the rumor, sell the news este înțelepciunea de zeci de ani pe Wall Street, care funcționează pe toate piețele.

Evenimentele stimulează activitatea speculatorilor, care adesea împing prețurile în sus în perioada ce le precede. După încheierea evenimentului, de cele mai multe ori prețul scade chiar dacă evenimentul a fost pozitiv, deoarece speculatorii ies de pe piață.

Datorită dimensiunii pieței cripto, acest efect poate fi observat și mai puternic.

Un exemplu a fost lansarea contractelor futures Bitcoin de către CME. Toți analiștii au susținut că lansarea contractelor futures reglementate vor deschide porțile către investitorii instituționali și va duce la o creștere fără precedent a prețurilor. Această narațiune a fost unul dintre principalii catalizatori care au contribuit la un nivel de aproape 20.000 de dolari la sfârșitul anului 2017.

Cu toate acestea, lansarea contractelor futures CMC pe 17 decembrie a marcat nivelul maxim al prețului Bitcoin. Din acel moment, prețurile au început să scadă.

Același model “Buy the rumor, sell the news” poate fi observat și în cele 12 luni anterioare fenomenului de Bitcoin halving. În noiembrie 2011, cu un an înainte de prima înjumătățire, Bitcoinul a inițiat un trend ascendent care s-a încheiat în ziua halvingului. Prețul a crescut cu 300% în acel interval.

În iulie 2015, cu un an înainte de a doua înjumătățire, Bitcoin a început un trend ascendent similar. Acesta s-a încheiat în ziua halvingului după o creștere de preț de 178%. Este de așteptat ca istoria să se repete și în această a treia instanță.

Minerii trebuie sa acopere costurile

În prezent, minerii câștigă 12,5 Bitcoins per bloc, adică aproximativ 1800 bitcoin pe zi.

Cei mai mulți dintre ei vând criptomonedele imediat pentru a acoperi costurile de funcționare, indiferent de prețul de pe piață. După diminuarea recompenselor în mai 2020, minerii vor acumula doar 900 de Bitcoin pe zi, reducând drastic oferta zilnică.

Oferta descrescătoare va face ca prețurile să crească în mod inevitabil pentru a găsi din nou un echilibru.

După înjumătățirea din 2012, a fost nevoie de două luni pentru efectul asupra prețului să se simtă. La momentul respectiv, Bitcoin a inițiat o mișcare parabolică care a propulsat prețul de la 12 dolari la 142 dolari.

În 2016, efectul Bitcoin halving a avut loc mult mai rapid, în doar o lună. Prețul a început să crească de la 582 dolari și a ajuns până la 20.000 de dolari.

Cea de-a treia înjumătățire va avea loc în mai puțin de 18 luni. Politica monetară aplicată prin algoritm va avea în mod clar un efect asupra prețului Bitcoin.