Bitcoin este atât de special încât are două aniversări pe an. Prima este 31 octombrie, data la care Satoshi Nakamoto a publicat whitepaper-ul. Cea de-a doua este 3 ianuarie, data la care a fost minat primul bloc din rețeaua Bitcoin. Minarea blocului Genesis pe 3 ianuarie 2009 este considerat ca momentul nașterii Bitcoin. Așadar, azi dar pe 3 ianuarie 2019, Bitcoin împlinește un deceniu.

O istorie furtunoasă

Popularitatea Bitcoin a fost lentă în perioada imediata lansarii. Criptomoneda a început să câștige faimă în mai 2010, într-o zi care a devenit cunoscută ca “Bitcoin Pizza Day”.

Adopția a mers încet la inceput  prima creștere semnificativă de preț având loc în 2013. Într-un an, Bitcoin a crescut de la 5$ până la 1048$ și a atras atenția mass media. Valoarea sa s-a diminuat progresiv în următoarele luni.

Primul eveniment important cu care s-a confruntat criptomoneda a fost prăbușirea exchange-ului Mt. Gox în februarie 2014. Compromiterea exchange-ului a dus la furtul a BTC în valoare de aproape 500 milioane de dolari. A avut un impact semnificativ asupra pieței deoarece Mt. Gox gestiona la momentul respectiv aproape 70% din criptomoendele în circulație.

Pentru următorele 36 luni, Bitcoin s-a tranzacționat într-o gamă restrânsă de aproximativ 400 de dolari. Valoarea sa a fluctuat între 250 de dolari până la 650 de dolari, reușind să ajungă din nou la 1000$ abia în 2017.

In 2015 a fost pentru prima dată ideea ce stă la baza Lightning Network. Aceasta este o soluție alternativă pentru problema scalabilității, ce facilitează microplățile în rețea. Si în prezent, soluția este în beta-testing.

Anul de glorie

Anul 2017 a reprezentat anul de glorie al Bitcoin. Interesul pentru criptomonedă a crescut semnificativ. Unul din principalele motive a fost efectul halving-ului. Are loc odata la 48 de luni si este cel mai mare evenimet cripto.

Primul hard fork Bitcoin care a generat Bitcoin Cash pe data de 1 august 2017. Principalul motiv din spatele fork-ului au fost controversele cu privire la viteza de procesare a tranzacțiilor. Susținătorii Bitcoin Cash au respins SegWit și a stabilit un blocksize de 8Mb. Această limită crescută face posibilă o performanță de aproximativ două milioane de tranzacții procesate pe zi. Bitcoin Cash rămâne cea mai de succes criptomonedă derivată din Bitcoin, fiind pe locul 4 ca market cap.

2017 a văzut, de asemenea, primele eforturi publice importante din partea instituțiilor financiare de a se implica pe piața cripto. Bursele CME și CBOE au decis să lanseze contracte futures Bitcoin în luna decembrie. Cu câteva luni înainte de lansarea acestora, prețul BTC a crescut exponențial și a atins valori record de aproape 20.000$.

Numeroase bănci importante au anunțat, de asemenea, proiecte care implică cripto, care au contribuit la alimentarea entuziasmului pentru Bitcoin.

2018, iarna cripto

In luna ianuarie 2018 a inceput marea coborare. Doar o lună a fost necesar ca pretul Bicoin sa ajunga la 10.000$.

Căderea a fost determinată, în parte, de temerile legate de faptul că autoritățile de reglementare intenționau să se implice pe piață. Până la momentul respectiv, Bitcoin a funcționat în mare parte în afara legislației financiare.

Pe tot parcusul anului, prețul a fluctuat major, dar a înregistrat scăderi semnificative. Din păcate, autoritățile nu au decis încă asupra unui mod de abordare a Bitcoin. Investitorii instituționali mult-așteptați sunt încă în mare parte precauți din cauza neclarităților legislative.

Mulți analiști sunt de părere că si proiectele ICO au fost responsabile pentru scăderea prețurilor. Multe scam-uri dar si multa incompetenta.

În orice caz, Bitcoin a scăzut de la nivelul său record la aproximativ 3800$ în prezent. Scăderea prețurilor a generat o criză în rândul minerilor, care nu mai reușesc să fie profitabili și ies de pe piață. Totodata si restul criptomonedelor au avut parte de scaderi masive in 2018.

2019 – 10 ani de Bitcoin

Este greu de prezis ce se va întâmpla în cel de-al zecelea an de existență al Bitcoin. Datorită evenimentelor financiare semnificative din 2018, majoritatea atenției Wall Street s-a îndepărtat de tehnologiile emergente.

Cu toate acestea, platforma Bakkt susținută de Intercontinental Exchange (ICE) va fi lansată pe 24 ianuarie 2019. Aceasta va suporta contracte Bitcoin futures și tranzacționarea altor active digitale.

Exchange-urile majore din SUA ca Gemini si Coinbase, așteaptă decizia SEC pentru Bitcoin ETF. În luna februarie, SEC este de așteptat să se pronunțe asupra ETF-ului SolidX Bitcoin. Furnizorul de servicii financiare Fidelity Investments a anunțat că va lansa o platformă de tranzacționare și custodie de criptomonede.

Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele deja anunțate ce vor avea un impact asupra Bitcoin și a ecosistemului cripto în general. Sarbatorirea primului de deceniu va fi un an extrem de interesant atât pentru cripto-entuziaști cât și pentru cripto-sceptici.