Curtea supremă a Greciei a decis că Alexander Vinnik, acuzat că a operat exchange-ul BTC-e, va fi extrădat în Franța. Vinnik are în prezent mandate de arestare pentru spălare de bani de la autoritățile din Rusia, SUA și Franța. El a fost arestat în iulie 2017 de autoritățile grecești și a fost la închisoare de atunci.

Acuzațiile aduse lui Vinnik sunt că, prin intermediul platformei BTC-e, ar fi spălat bani în valoare de 4 miliarde de dolari.

BTC-e a fost o platformă de tranzacționare a criptomonedelor în perioada iulie 2011-iulie 2017. În februarie 2015, exchange-ul gestiona aproximativ 3% din volumul Bitcoin. În iulie 2017, autoritățile americane au închis site-ul sub acuzația de spălare de bani.

Autoritățile din trei țări susțin că Vinnik a fost gestionarul platformei, deși el susține că era doar un angajat. În urma acuzațiilor, a pledat nevinovat și a solicitat să fie judecat în Rusia.

CEO platformei BTC-e, Alexander Vinnik va fi extrădat

Ministrul grec al justiției a decis că Vinnik va fi extrădat în Franța, SUA și Rusia, în această ordine. Conform site-ului de știri Ekathimerini, Curtea supremă a confirmat această decizie.

În 2018, prima instanță greacă a decis că mandatul de arestare din Franța are prioritate. Acolo, Vinnik este acuzat de criminalitate cibernetică, spălare de bani, apartenență la un grup criminal organizat și șantaj.

În decembrie 2018, procurorul general al Rusiei a solicitat extrădarea în Rusia. Presa rusă a raportat că președintele rus Vladimir Putin a făcut aceeași solicitare primului ministru grec.

Vinnik a intrat în greva foamei luna aceasta, susținând că drepturile sale au fost încălcate.

Curtea supremă din Grecia a decis însă să îl extrădeze în Franța. Decizia nu poate fi contestată.

CryptoZZ