Un raport publicat de Consiliul Mondial al Aurului demonstrează că metalul prețios a avut o performanță mult mai bună decât Bitcoin.

Ca cea mai mare și cea mai stabilă criptomonedă, Bitcoin a câștigat o reputație printre mulți ca “aur digital“. Suporterii HODLers și Bitcoin compară invenția lui Satoshi cu metalul prețios sau pretind că este mai bun decât aurul. Dar noile cercetări de la World Gold Council contrazic acest punct de vedere.

Într-un raport publicat marți, Consiliul Mondial al Aurului prezință performanța neregulată a tuturor piețelor majore din 2018, inclusiv aurul. Cu toate acestea, în trimestrul patru al lui 2018, prețul aurului, spre deosebire de aproape toate celelalte piețe, și-a revenit.

Investitorii se bazează de obicei pe aur în timpul perioadei de incertitudine a piețelor bursiere. Conform raportului publicat de Consiliul Mondial al Aurului, trimestrul patru a fost cel mai dificil din punct de vedere economic înregistrat din 2009.

cryptocoin

Cu toate acestea, Bitcoin nu a reușit să își demonstreze calitățile de stabilitate volatilității pieței de valori. Spre deosebire de aur, criptomoneda a demonstrat volatilitate sporită și a continuat să se afișeze ca un activ riscant.

Directorul de cercetare a investițiilor, Juan Carlos Artigas, a comentat:

”2018 a reprezentat un an de varf pentru piețele financiare, iar aurul nu a făcut excepție. Ratele mai ridicate ale dobânzilor, un dolar puternic și creșterea prețurilor acțiunilor au creat un avânt puternic pentru aur pentru cea mai mare parte a anului 2018. Cu toate acestea, în trimestrul patru, riscurile geopolitice și macroeconomice au crescut, iar piețele bursiere globale au dat faliment. În acest condiții, prețul aurului a crescut semnificativ și a depășit performanța tuturor activelor financiare globale.”

WGC – Criptomonedele nu sunt o investiție sigură

Site-ul World Gold Council spune tare și clar că criptomonedele nu sunt o investiție sigură și sublinază:

”Există mai multe motive pentru care criptomonedele nu pot înlocui aurul.”

Printre acestea se numără volatilitatea ridicată a Bitcoin și faptului că aurul are o piață mai stabilă și mai lichidă. Mai mult, ei susțin că spre deosebire de Bitcoin, aurul are un “rol bine înțeles într-un portofoliu de investiții”.

Între timp, gemenii Winklevoss insistă ca Bitcoin o să depășească plafonul aurului de 7 trilioane de dolari. Analizele World Gold Council nu susțin afirmația lor.

Raportul nu menționează totuși că, deși a scăzut la 4 000 de dolari în noiembrie 2018, Bitcoin a depășit istoric valoarea acțiunilor Amazon. Aurul poate fi într-adevăr o opțiune stabilă, dar nu a înregistrat aceleași câștiguri ca acțiunile S & P și FAANG, cum ar fi AMZN în ultimul deceniu.