Travis Kling, fondatorul și directorul de investiții al Ikigai Asset, a declarat că prețul Bitcoin a fost afectat de schemele Ponzi majore. Conform opiniei sale, indicatorii macro arată că Bitcoin ar trebui să înregistreze creșteri substanțiale. Cu toate acestea, presiunea de vânzare generată de două dintre cele mai mari scheme Ponzi de pe piața cripto împiedică evoluția pozitivă a BTC.
Klong face referire la Plus Token Wallet și OneCoin, care aparent vând Bitcoin în valoare de milioane de dolari.
Testeaza un exchange descentralizat! Cont DEMO cu 100 de Ethereum!
În noiembrie, PlusToken a inundat piața cu BTC furat. O singură adresă a lichidat mai mult de 22.000 BTC doar în această lună, reprezentând peste 1.100 BTC pe zi. Aceasta reprezintă doar 11,8 la sută din cele 187.000 BTC ce au fost obținute de PlusToken.
În același timp, OneCoin a reușit să convingă peste 3 milioane de investitori din întreaga lume să participe cu până la 4,9 miliarde de dolari. Nu se cunoaște numărul de criptomonede deținute de această schemă Ponzi, dar Kling susține că joacă un rol important în declinul Bitcoin.
Activități suspicioase pe Cloud Token
Analistul a mai făcut referire și la Cloud Token, un furnizor de portofel din China care integrează toate activele crypto pe aceeași platformă blockchain.
Firma oferă un program de venituri pasive discutabil numit Jarvis, prin care recompensează utilizatorii care iși stochează criptomonedele în portofel. Prin preluarea fondurilor utilizatorilor și folosirea unui bot de tranzacționare arbitraj de înaltă frecvență, Cloud Token oferă bonusuri zilnice în tokenul nativ CTO.
În ultimele luni, mai mulți utilizatori au raportat că nu au putut să își retragă fondurile din platformă. Ronald Aai, directorul tehnologic Cloud Token, a dezvăluit într-un recent webinar că retragerile finanțate de companie au fost într-adevăr întrerupte. Acum, retragerile vor fi gestionate de o companie terță numită Ribbons. Aceasta permite convertirea tokenurilor CTO în alte criptomonede.
Perspective pesimiste pentru Bitcoin
După ce s-a tranzacționat la un nivel de aproape 14.000 de dolari la sfârșitul lunii iunie, Bitcoina scăzut cu peste 50%. A atins 6.500$ pe 25 noiembrie. De atunci, criptomoneda nu a reușit să recupereze pierderile. Fluctuează în jurul valorii de 7.500 de dolari fără multă volatilitate.
Este foarte probabil ca schemele Ponzi majore să continue să își vândă critomonedele deținute pe tot parcursul anului 2020. Acest lucru ar putea determina ca prețul Bitcoin să scadă și mai mult. Un astfel de scenariu pesimist a fost avansat și de analistul Peter Brandt, care e de părere că Bitcoin ar putea ajunge la 5.300$ în perioada următoare.