Fondul Monetar Internațional (FMI) pare să fi făcut publicitate pentru Bitcoin fără să își dea seama. Recent, instituția a reiterat intr-o postare ideea de rată negativă a dobânzii.
Organizația financiară a propus în februarie ca băncile centrale să impună rate negative ale dobânzii – practic, impozite pe utilizarea banilor.
„Într-o lume fără numerar, nu ar exista o limită inferioară pentru ratele dobânzilor. O bancă centrală ar putea reduce rata dobânzii de la 2 la sută la minus 4 la sută pentru a contracara o recesiune severă”,
se explică în articolul publicat pe blogul FMI.
Reducerea ratei dobânzii ar fi transmisă depozitelor bancare, creditelor și obligațiunilor. Fără numerar, deponenții ar trebui să plătească rata negativă a dobânzii pentru a-și păstra banii la bancă. Acest lucru ar stimula consumul și ar face investițiile mai atractive, stimulând economia.
Dobândă negativă = Bitcoin mai atractiv
De această dată, ideea promovată de FMI a atras atenția industriei Bitcoin.
Dacă populația nu poate să își stocheze banii gratuit, alternativele la valutele fiat vor deveni mult mai atractive. Așa cum FMI a observat în multe ocazii, Bitcoin este una dintre aceste alternative.
„Ratele negative ale dobânzii nu vor funcționa, iar economiștii vor licita, în schimb, prețurile unor substitute de numerar, cum ar fi aurul, bitcoinul, vodca și Toyota”,
a declarat partenerul fondator al Adamant Capital și promoterul Bitcoin Tuur Demeester pe Twitter.
Alții i-au urmat exemplul, mulțumind FMI pentru aprobarea păstrării averii în afara sistemului financiar bazat pe fiat.
FMI are o poziție deschisă față de Bitcoin
Per ansamblu, FMI a adoptat o poziție destul de deschisă față de Bitcoin și criptomonede. Șefa FMI, Christine Lagarde, a susținut în numeroase rânduri pentru o abordare echilibrată a industriei cripto.
Ea este de părere că fenomenul nu trebuie ignorat, ci abordat cât mai repede de către organismele de reglementare.
Poziție FMI este diferită de alte verdicte date de alte organizații globale precum BIS.
„Mai presus de toate, trebuie să menținem o abordare deschisă în privința activelor cripto și a tehnologiei financiare într-un sens mai larg, nu numai din cauza riscurilor pe care le ridică, ci și din cauza potențialului lor de a ne îmbunătăți viața”,
a afirmat Lagarde.
La întâlnirea anuală a FMI cu Banca Mondială din acestă primăvară, trei țări și-au exprimat dorința de a emite obligațiuni Bitcoin.
Reprezentanții Afganistanului, Tunisiei și Uzbekistanului sunt de părere că acestea ar putea susține economia în fața accesului dificil la împrumuturi.
Afghanistan a declarat de asemenea că obligațiunile ar putea fi emise pe baza unor tehnologii de tip blockchain cum ar fi Hyperledger.