Și anul acesta, multiple platforme exchange de criptomonede au suferit incidente de securitate ce au dus la furtul monedelor digitale. În total, pierderile au ajuns la valoarea de 165 de milioane de dolari.

15 ianuarie – Cryptopia

Exchange-ul Cryptopia și-a suspendat activitatea pe 15 ianuarie după ce a descoperit un incident de securitate. Investigația poliției a relevat că furtul monedelor digitale a fost in valoare de 16 milioane de dolari în ETH și tokenuri ERC-20. Hack-ul a fost facilitat de politicile de securitate slabe ale exchange-ului. Cryptopia a încercat să își reia activitatea în martie, dar ulterior a depus cerere de faliment în mai. Până în prezent, fondurile utilizatorilor nu au fost returnate.

24 martie – DragonEX

Exchange-ul DragonEx din Singapore a pierdut criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari într-un hack. Aproximativ 450.000 de EOS au fost furate și redistribuite ulterior în mai multe exchange-uri.

Platforma a anunțat că va oferi un „plan preliminar de compensare” care va rambursa fondurile victimelor în echivalentul Tether sau Dragon Token.

29 martie – Bithumb

Hackerii au vizat Bithumb în martie, de data aceasta cu ajutor din interiorul exchange-ului. Aparent, alarma a fost dată în urma unei retrageri ”anormale” dintr-unul dintre portolele sale. Ulterior, exchange-ul a confirmat furtul a 13 milioane de dolari în EOS și 6.2 milioane de dolari în XRP. Bithumb a susținut că utilizatorii nu au fost afectați, fiind vorba despre fondurile proprii ale companiei.

7 mai – Binance

Cel mai mare exchange cripto din lume, Binance, a fost victima unui furt în valoare de 7.000 Bitcoin pe 7 mai. Hacker-ul a transferat BTC în valoare de aproape 40 miliaone de dolari din portofelul online al companiei. Changpeng Zhao, CEO-ul Binance, a declarat că furtul a afectat aproximativ 2 la sută din cantatea de Bitcoin a platformei. Fondurile au fost acoperite din fondul de asigurare SAFU al exchange-ului.

27 iunie – Bitrue

Exchange-ul Bitrue, cu sediul în Singapore, a anunțat pe 27 iunie că un hacker a exploatat o vulnerabilitate în protocolul său de control al riscurilor. Atacatorul a putut accesa fondurile personale a aproximativ 90 de utilizatori Bitrue care conțineau aproape 5 milioane de dolari în criptomonede.

De data aceasta, a fost vorba de XRP în valoare de 4,01 milioane de dolari și ADA în valoare de 231.800 dolari. Fondurile au fost dispersate pe alte exchange-uri, iar compania încearcă să le recupereze.

12 iulie – BITPoint

Exchange-ul japonez BITPoint a pierdut 28 de milioane de dolari într-un hack care a afectat peste 50.000 de utilizatori. Au fost furate 1.225 BTC, 1.985 BCH, 11.169 ETH și 5.108 LTC, fonduri ce au fost ulterior restituite utilizatorilor din fondurile companiei. Activitatea exchange-ului a fost suspendată timp de o lună.

26 noiembrie – UpBit

Cel mai recent hack a avut drept victimă platforma Upbit. Pe 26 noiembrie, 342.000 ETH în valoare totală de 49 de milioane de dolari au fost furate printr-o „tranzacție anormală”. Exchange-ul a susținut că pierderea nu a provenit din fondurile utilizatorilor și a suspendat activitatea pe platformă timp de cel puțin două săptămâni.

Ai testat un exchange descentralizat?

În afara de aceste hack-uri, politicile deficitare ale altor două exchange-uri au generat pierderi pentru utilizatori. Platformele QuadrigaCX din Canada și IDAX din China au pierdut accesul la portfelele offline în urma dispariției CEO-ului.

Centralizarea fondurilor, indiferent de forma pe care o are, se dovedește a fi o problemă majoră pentru ecosistemul cripto.

CryptoZZ