China este o forță principală pe piața bitcoin, datorită cotei mare pe piață în comerț și minare. CoinTelegraph a vorbit cu Eric Mu, director la HaoBTC, care a descris ce înseamnă să lucrezi într-o mină de bitcoin proaspăt construită localizată în superbii munți ai regiunii Sichuan din China.
HaoBTC își are sediul în Beijing și are un subsidiar de minare localizat în Sichuan. Înainte, a găzduit majoritatea minerilor în două mine din Mabian și Meishan, dar de atunci s-a relocat către o nouă mina de bitcoin în Kangding, Sichuan, datorită climatului favorabil al regiunii și costurilor mici de electricitate.
Localizată lângă o hidrocentrală care valorează 10 milioane de dolari americani, construcția noii facilități a costat între 600 și 700 000 de dolari iar compania caută să crească rata de hash și să cumpere și mai mulți mineri în viitorul apropiat.
”Aș merge atât de departe încât să spun că suntem cea ami curată mina de bitcoin din întreaga lume” a spus Eric Mu
Reporter – De ce ați hotărât să relocați mina de bitcoin în provincia Sichuan?
Eric Mu – Ca toți minerii mari, căutăm în permanență o sursă mai ieftină de electricitate. Minarea chinezească s-a concentrat până acum în Mongolia Centrală și Shanxi, regiuni bogate în cărbune, ceea ce genera electricitate mai ieftină. Acum se mută în masă înspre vest pentru că acolo energia electrică este chiar și mai ieftină
R – Cum a fost când ați ajuns pentru prima dată la locație?
EM – Bitcoin-ul este numit adeseori noua frontieră și cu greu vei găsi un loc mai aproape de graniță ca acesta. După 8 ore de condus din capitala provinciei, intri în regiunea muntoasă a platoului tibetan de est. Stâncile sunt cât o casă, solul este acoperit de copaci mici, multele este sălbăticit. Și dintr-o dată, vezi câteva clădiri care arată ca niște depozite, și niște camioane încărcate cu mii de cutii metalice, aduse de niște tineri care își spun mineri, dar care nu au târnăcoape. Sunt minerii de bitcoin, pionierii frontierei digitale.
R – Cum arată operațiunile de zi cu zi și cum sunt oamenii de acolo?
EM – Monitorizăm condițiile minerilor de la distanță și îi reparăm pe cei stricați. Verificăm temperatura din mina de bitcoin și sistemul de răcire, asigurându-ne că țevile de apă nu sunt înfundate. Facem patrule de noapte ca să ne asigurăm că nu apar vizitatori nedoriți. Oamenii din zonă sunt lucrători navetiști care lucrează la tuneluri și drumuri. Mai sunt și câteva sate tibetane.
R – Cât este de mare echipa? Sunt plătiți în bitcoin?
EM – Compania are două birouri – biroul din Beijing este locul unde se află echipa de dezvoltatori. Avem și o echipă de opt persoane la mina de bitcoin. Tocmai am intervievat încă o persoană astăzi așa că numărul ar putea să crească la 9 dacă este norocos. Există și opțiunea de plată cu bitcoin, angajații pot să aleagă prin ce metodă vor să fie plătiți.
R – Ce fel de oameni lucrează la mina de bitcoin? Ce îi motivează să trăiască și să lucreze într-o astfel de zonă?
EM – Cei mai mulți erau electricieni sau șlefuitori de interior înainte de a veni să lucreze la minare de bitcoin, iar alții au lucrat în alte complexe de minare de bitcoin și câte doi ani înainte să lucreze cu noi. Salariul nostru este competitiv chiar și pentru industria de minare.
În acest moment oamenii de aici lucrează 7 zile pe săptămână, dar odată ce construcția va fi gata, vor putea să își ia o vacanță de o lună pentru fiecare două luni lucrate. China are un istoric controversat când vine vorba de drepturile muncitorilor, dar noi încercăm să schimbăm această imagine asigurându-ne că oamenii noștri sunt tratați așa cum trebuie și că au moralul ridicat. Tocmai am discutat în această dimineață despre cumpărarea unei asigurări comerciale.
R – Care sunt cele mai mari dificultăți cu care vă confruntați în mină? Cum sunt acestea rezolvate?
EM – Nu există mineri la mâna a doua. Am realizat asta când am hotărât să ne extindem. Se poate ca momentul să fie prost. Modelele vechi au fost casate iar noua generație încă nu a fost scoasă pe piață
R – Ce rată de hash vreți să obțineți la facilitate?
EM – Hidrocentrala cu care lucrăm are un rezultat maxim de exces de 12 mii de kilowați. Ținând cont de echipamentul de minare ASIC 28nm pe care îl folosim în acest moment, estimăm că rata de hash va ajunge la maxim undeva între 10P și 12P.
R – Care este temperatura medie pe care încecați să o mențineți în interiorul fermei?
EM – Undeva între 32 și 37 de grade Celsius în mare parte a timpului, temperatură considerată foarte scăzută. Acest lucru este obținut printr-o combinație dintre locația la mare altitudine și un sistem foarte eficient de răcire cu apă. Chiar și în cele mai calde zile din an ne așteptăm să putem să ținem sub control temperatura la sub 40 de grade.
R – Ce cotă din profit este luată de intermediari (bănci, taxe de conversie etc)? Cât ați economisi dacă compania de electricitate ar accepta bitcoin?
EM – Foarte puțin și foarte puțin. Schimbăm bitcoin în fiat la schimburile locale. Aproape toate schimburile chinezești au taxe 0 pentru comercializare și un procent mic pentru retrageri de numerar.
În aceeași mpsură, băncile nu percep taxe pentru transferuri domestice. Compania de electricitate nu acceptă bitcoin, din motive bune – trebuie să își achite împrumuturile bancare și să își plătească angajații. Totuși, sperăm că într-o zi vor accepta bitcoin. Nu va fi un câștig financiar direct pentru noi, dar ar putea să încurajeze oamenii să aibă mai multă încredere în monedă.
R – Ne puteți da niște date estimative despre cât plătiți per kWh, incluzând taxele și comisioanele?
EM – Rulăm minerii în diferite llcații, iar hidrocentrala are un sistem de plăți nivelat prin care justifică schimbările sezonale de debit – generează mai puțină electricitate iarna, așadar prețurile sunt ceva mai mari. Cu toate cheltuielile justificate, costul ajunge undeva la 0,45 de dolari americani pe kWh. Dar ținând ocnt că suntem într-un proces de relocare al minerilor către o nouă facilitate, ne așteptăm ca acest număr să scadă și mai mult. Chiar și acest preț este competitiv la nivel mondial, de aceea suntem încrezători și îi invităm pe oameni să investească în noi.
R – Care este profitul la care vă așteptați din această investiție?
EM – Sunt prea multe variabile pentru a defini un calcu al costurilor. Dar ne așteptăm la 8-10 luni pentru returnarea invetiției, presupunând că prețurile la bitcoin rămân stabile. Estimarea ia în caclul faptul că am împrumutat o parte din fonduri de la utilizatorii noștri.
R – Luând în calcul toate costurile, cât ați spune că vă costă să minați un bitcoin?
EM – Nu este deloc un calcul exact, și am auzit mai multe versiuni, dar noi estimăm undeva la 161 de dolari americani (nu este costul nostru, ci costul mediu pe piață) la nivelul curent de dificultate.
R – Cum se compară această cifră cu rata medie în părți ale lumii unde minarea de bitcoin își ia avânt, în special Islanda, nord-vestul Pacificului etc?
EM – Nu am cifre pentru facilitățile de minare din aceste regiuni. Dar am auzit că investitorii chinezi se întorc din Islanda spunând că costurile de minare care nu țin de electricitate sunt prea mari acolo. Când faci o analiză a costurilor, chirie, mâna de lucru și timp de furnizare sunt factori importanți. Aceste lucruri explică creșterea ratei de hash din China.
R – Cum vă ocupați de deșeuri și cât este de prietenoasă cu mediul această facilitate?
EM – Nu mă pot gândi la alte deșeuri în afară de mineri stricați care sunt casați. Am construit chiar lângă hidrocentrală, așa că până și pierderea de electricitate în transmisie este neglijabilă. Nu folosim curent alternativ, ne bazăm în schimb în mare parte pe apă pentru răcire, ceea ce ne ajută să economisim energie. Hidrocentrala este una dintre cele mai curate forme de energie, deci aș spune că suntem cea mai curată formă de minare bitcoin din lume – m-aș bucura să mi se demonstreze că nu am dreptate.
R – Minați altcoin?
EM – Nu.
R – Care sunt planurile în legătură cu următoarea înjumătățire a bitcoin-ului?
EM – Să creștem rata de hash și să o facem cât mai repede posibil. Încă mai avem un an până la următoarea înjumătățire și avem încredere că ne vom recupera investiția până atunci. Acestea fiind spuse, ne afectează perspectivele, de aceea lucrăm din greu să creștem puterea și parte din motiv este că am lansat banca pentru a permite oamenilor să investească în noi.
R – Cum este folosită moneda bitcoin în China, începeți să vedeți oamenii obișnuiți mai familiarizați cu criptomoneda?
EM – Bitcoin-ul este folosit ca monedă în comunitate, fără prea mari diferențe față de fiat. De obicei plătim minerii în bitcoin. E adevărat că numărul de oameni care acceptă bitcoin este mic în acest moment, dar este în creștere.
Oamenii obișnuiți fac cunoștință cu criptomoneda și am văzut asta cu ochii mei. Să luăm ca exemplu angajații hidrocentralei. Când le-am spus prima dată de planurile noastre, puțini auziseră de bitcoin. Acum ne întreabă cum este cel mai fezabil să construiască un miner de bitcoin și să mineze de acasă.