În ultimul an, banii de investiții s-au scurs din China într-un ritm record, ceea ce a creat o imensă instabilitate, nu doar în China ci la nivel global. Uriașa economie controlată de stat a întâmpinat tot felul de măsuri care ar fi trebuit să servească pe post de dig împotriva fluxului de bani care pleca din China, iar pe viitor ne putem aștepta ca guvernul să impună controale de capital masive. Bitcoin incotro?
Acest lucru ar putea să creeze o oportunitate excelentă pentru moneda bitcoin, care ar putea să ajungă pe aceleași culmi pe care le-a atins în 2013, conform celor de la publicația ZeroHedge.
Control de capital made in China
Banii pleacă din economia chineză de mai multă vreme, iar devaluarea recentă a monedei este doar un simptom, nu o cauză. Investițiile în piața imobiliară sunt adevărate cârlige în portofoliile investitorilor înțelepți. Postul CNN raportează că în ultimele 12 luni, mai bine de 30 de miliarde de dolari americani au părăsit China și au intrat în piața imobiliară americană, ceea ce reprezintă aproape 25% din toate investițiile străine în acest sector.
Chinezii încep să se gândească la faptul că ”banii ținuți la bancă nu sunt în siguranță – nu se apreciază atâta timp cât moneda oficială, renminbi, încă își pierde din valoare” a declarat David Ji de la Knight Frank, o agenție de imobiliare internațională. ”Așadar oamenii vor căuta piața imobiliară ca pe un canal de investiții mai solid”
Guvernul chinez și-a crescut rezervele de aur, dar este mai puțin atractiv pentru investitorii individuali, pentru că le crează probleme celor care caută să diversifice investițiile și să evite problemele și monitorizarea monedei locale. Mutarea sumelor mari de bani din țară, fără să fie urmărite de guvern, prin ”bănci underground” a devenit foarte populară, dar din ce în ce mai periculoasă, pe măsură ce statul îi vânează. Publicația ZeroHedge discută despre această problemă.
”Oficialitățile chineze au intensificat vânătoarea unui fenomen cunoscut în China sub numele de bănci underground, pe care cetățenii chinezi le folosesc adesea pentru a muta bani din sau în afara țării, în ciuda controalelor impuse asupra capitalului. Meng Quigfeng, vice-ministru pentru siguranța publică, a declarat la sfârșitul lui august că acei agenți care fac transferuri de bani sunt încă în ascensiune violentă, în ciuda faptului că sunt vânați. Dl. Meng a îndemnat de asemenea poțița din întreaga țară să coordoneze mai bine banca centrală în această campanie
Aurul, piața imobiliară și moneda bitcoin – cei mai buni prieteni ai investitorilor
Pare momentul perfect pentru ca bitcoinul să vină să salveze situația, nu-i așa?
Abilitatea unică a monedei bitcoin de a muta bani la nivel global în câteva secunde pare o potrivire naturală pentru orice piață financiară aflată la ananghie. Cu valoarea totală a pieței bitcoin undeva la 3,3 miliarde de dolari, o parte din această investiție în piața imobiliară americană ar dubla foarte ușor valoarea bitcoin.
Un investitor chinez inteligent s-ar uita la istoricul bitcoin în 2013, când a fost pentru prima dată introdus pe piața chineză. Valorile au crescut aproape de 10 ori într-un singur trimestru. Cu peste 22 de triliarde de dolari depozitați, chiar și o ușoară mutare către bitcoin a pieței chineze ar putea să facă anul 2013 să arate ca …”o mică atenție”.
Moneda bitcoin și-a demonstrat stabilitatea relativă în 2015, când valoarea la conversie a rămas între 200 și 300 de dolari americani pe tot parcursul anului. Înjumătățirea producției de bitcoin din vara viitoare ar trebui să ne aducă câștiguri până la finalul lui 2016, dar o blocadă a investițiilor naționale chineze ar avea un efect uriaș asupra valorii pentru speculanți și investitori.
Se pare că piața chineză are mulți bani de mutat și nimic nu mută sume mari în afara țării mai ușor sau mai rapid decât moneda bitcoin. Oricum, această ocazie pare croită la comandă pentru a-i atrage pe chinezi să adopte moneda bitcoin, ceea ce ar puta să propulseze niște creșteri de preț semnificative la anul.