Luna octombrie pe piața cripto a început cu un Bitcoin de 8000$ și a continuat cu un flash-sale la mijlocul lunii, când criptomoneda a atins valoarea de 7500$. Situația sa schimbat rapid însă în ultima săptămână din această lună.

Președintele Chinei, Xi Jianping, a transmis un îndemn pentru a accelera implementarea tehnologiei blockchain în industria financiară.

Ca urmare a acestui fapt, a fost înregistrată o explozie de interes pentru companiile ce dezvoltă soluții bazate pe această tehnologiei. În același timp, prețul Bitcoin a sărit de la 7500$ la peste 10.000$ în 24 de ore. Ulterior, a fost înregistrată o corecție până la 9100$, nivelul înregistrat la sfârșitul acestei luni.

Lucrurile nu au mers la fel de bine pentru proiectul cripto Libra, însă.

Asociația Libra a pierdut mulți membri fondatori majori

Proiectul de criptomonedă stabilă Libra nu a beneficiat de o primire călduroasă din partea autorităților financiare la nivel mondial. Presiunea exercitată de acestea a generat rezultate negative pentru Asociația Libra în această lună.

Paypal, eBay, furnizorul de plăți Stripe, Visa și Mastercard au anunțat că nu vor mai participa la proiect. Platforma de plăți online a Mercado Libre, MercadoPago și Booking Holdings Inc s-au retras de asemenea din Asociația Libra.

În ciuda acestor pierderi și a declarațiilor din ce în ce mai negative din partea guvernelor, șeful de proiect David Marcus susține în continuare lansarea proiectului.

Audierea lui Mark Zuckerberg în fața Congresului SUA

Libra nu, CBDC da

Proiectul Libra a avut însă un efect pozitiv pentru impulsionarea băncilor centrale în adoptarea noilor tehnologii. Banca Centrală a Elvetiei, Canada, Rusia și China au început să ia în serios ideea de digitalizare a monedelor fiat.

China pare a fi cea mai avansată în acest domeniu, iar analiștii se așteaptă ca un yuan digital să fie prima criptomonedă emisă de banca centrală (CBDC) lansată.

Cripto-unicorni și IPO-uri

O listă publicată de firma de cercetare Hurun arată că, din cei 494 de ”unicorni” (companii cu o evaluare de 1 miliard de dolari ce nu au fost listate pe burse), 11 companii activează în industria blockchain. Printre acestea se numără producătorii de hardware de minare Bitmain, Canaan Creative și Ebang. Cannaa Creative a depus deja documentația pentru un IPO în SUA, iar Bitmain pare să-i fi urmat exemplul.

Alte companii blockchain și cripto de pe listă includ exchange-urile Coinbase din SUA, Binance din Malta și Liquid Global din Japonia. Ripple, Circle, Bitfury, Block.one și Dfinity sunt alte nume importante din industrie ce au depășit evlauări de 1 miliard de dolari.

Luna Octombrie pe piața cripto in Romania

S-a lansat indrumarul CryptoZZ dedicat incepatorilor. Este prima platforma care popularizeaza aceste tehnologii, ofera informatii de calitate despre acest fenomen, intr-o serie video denumita generic Indrumar Crypto.

Exchange-ul LDV Bank a lansat Crypto Spots, locații unde publicul poate cumpăra și vinde instant Bitcoin și Ethereum prin intermediul caselor de schimb valutar clasice. Serviciul dorește să sprijine utilizarea criptomonedelor prin facilitatea schimburilor fiat-to-cripto.

In concluzie putem spune ca piata se maturizeaza. Autoritatile sunt tot mai interesate in regularizarea activelor digitale si in plus apar ghiduri legislative. Halvingul este aproape si parca incepe sa se simta agitatia.

CryptoZZ